Predsjednik HRS-a Slaven Raguž

"U iščekivanju Schmidtovog povratka s godišnjeg odmora"

Istaknuo je i da "jednaku opasnost za BiH ima pseudo građanski koncept kojeg promovira SDfA, kao i separatizam Milorada Dodika".
Vijesti / Politika | 15. 04. 2023. u 14:59

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gost u emisiji BHRT-a, "BHT1 uživo" bio je predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž koji je istaknuo kako se HRS na internim sastancima parlamentarnih odbora zalagao da se ne prihvati kandidatura Refika Lende i da se iskoriste rupe u tumačenju Schmidtovih nametanja kako bi se ista izbjegla.

"To se odbilo opravdanjem definiranih rokova, iako je bilo očekivano da će rokovi biti probijeni u svakom slučaju, kao što se i dogodilo. Izborom Lende legitimirala se SDA kao dio većine i sada snosimo posljedice toga. Odgovornost ima aktualna većina", kazao je Raguž.

Istaknuo je i da "jednaku opasnost za BiH ima pseudo građanski koncept kojeg promovira SDfA, kao i separatizam Milorada Dodika".

"Inicijativa DF-a s kojom traže izmjene Ustava FBiH je, istina, populističko marketinški potez, ali pokazuje kako taj SDA/DF dio političkog Sarajeva ne odustaje od unitarističkog koncepta koji želi poništiti Hrvate kao političko biće u BiH. Unitarizam i separatizam su dva komplementarna pojma koji se nadopunjuju", istaknuo je Raguž.

Video: Gost BHT1 Uživo bio je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke

Dotaknuo se i toga što je pozvao Milorada Dodika da s riječi pređe na djela.

"Desetljećima Dodik, jednako kao i Izetbegović koji prijeti razbijanjem okova, pa i vojno, ali i Čović koji šalje poruke i zaključke „jasnih odgovora“ u slučaju nametanja, prijete istim stvarima. Neka konačno pređu s riječi na djela. Tko zna, ako bi Dodik prešao s riječi na djela, možda bi se u BiH dogodila ta potrebna katarza s kojom bi konačno krenuli naprijed", kazao je, te upitao "zašto bi Dodikov referendum nužno bio zlo?"

"Ovom šupljom političkom retorikom on, jednako kao i njegovi partneri, samo dislociraju fokus s puno, za život, važnijih tema. Dok mi diskutiramo o referendumu i svemu ostalome, oni gomilaju bogatstvo, instaliraju rodbinu i prijatelje po javnim poduzećima, troše nemilice naš novac, a ljudi s prosječnim primanjima jedva dočekuju polovicu mjeseca, kamoli kraj mjeseca. Pređite s riječi na djela, pa da konačno i to apsolviramo, i referendume, i razbijanje okova, kao i zaključke br.7 u slučaju nametanja".

Na kraju je kazao i kako su SBiH i NES ponudili zaključak kojeg je ranije promovirala SDA, što najbolje govori u prilog snage odnosa unutar aktualne većine.

"Uzimajući u obzir medijsku harangu iz Sarajeva, kao i pritiske na pojedine zastupnike, aktivnosti ove dvije stranke treba gledati kroz prizmu traženja alibija za neke buduće koalicije i većine koje će uključivati SDA", zaključio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close