Aha?

Tužiteljstvo prijeti prevarantima na izborima

Tužiteljstvo BiH će na dan izbora rasporediti dežurne tužitelje u regionalnim centrima SIPA-e u Banja Luci, Tuzli i Mostaru.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2022. u 13:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i tužitelj Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić održali su u četvrtak u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su govorili o predizbornom procesu i ulozi Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija u državi u osiguranju poštenih izbora u listopadu ove godine.

Sve što je u moći

"Mi smo se angažirali zajedno s drugim tužiteljstvima u BiH da učinimo sve ono što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo osigurali da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti, odnosno kako bismo spriječili i sankcionirali one koji budu vršili krivična djela za izborni proces", rekao je Kajganić.

Konferenciju za novinare je sazvao kako bi upoznao javnost o koracima koje je Tužilaštvo BiH do sada poduzelo i šta će poduzeti do kraja izbornog procesa.

"U svibnju ove godine, imali smo koordinacijsko tijelo glavnih tužitelja u BiH. To su tužiteljstva Republike Srpske i Tužiteljstvo Federacije BiH, Tužiteljstvo Brčko distrikta i Tužiteljstvo BiH. Tada smo zaključili da je potrebno da poduzmemo aktivnosti na vrijeme kako bismo osigurali zaštitu integriteta izbornog procesa u 2022. godini", rekao je Kajganić.

Prvi čovjek Tužiteljstva BiH je pozvao građane da prijave sve predizborne nepravilnosti i prekršaje, poput radnji koje se odnose na nuđenje novca, prijetnje i slično.

Raspoređivanje tužitelja

"Upozoravam da će sva tužiteljstva u BiH i policijske agencije poduzeti sve aktivnosti da takva krivična djela dokažu, da ih procesuiraju pred Sudom BiH i drugim sudovima u zemlji", rekao je Kajganić, podsjetivši da su za izvršenje ovakvih krivičnih djela predviđene kazne od tri do pet godina.

Istaknuo je da će Tužiteljstvo BiH na dan izbora rasporediti dežurne tužitelje u regionalnim centrima SIPA-e u Banja Luci, Tuzli i Mostaru.

Njegov zamjenik Ismet Šuškić je istaknuo kako su tužitelji Tužiteljstva BiH spremni i educirani za svaku vrstu krivičnog djela iz izbornog zakona.

"Naša suradnja sa SIPA-om i SIP-om mora uroditi plodom kako bi blagovremeno svi oni koji su se ogriješili o odredbe krivičnog zakona BiH po izbornim pravilima budu pravovremeno i procesuirani", rekao je Šuškić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close