Zemlje regije

Turska može spriječiti balkansku rutu

Slovenski ministar vanjskih poslova Petar Grk ističe da je jedini mogući odgovor na migratsko pitanje da se zemlje Zapadnog Balkana i EU dogovore i donesu moguća rješenja.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2018. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regiji prijeti migrantska kriza i to pitanje mora rješavati Europska unija zajedno sa zemaljama Zapadnog Balkana, suglasni su predstavnici zemalja regije koji su se okupili na konferenciji o europskim integracijama u Podgorici, objavila je Srna.

Zastupnica HNS-a u Hrvatskom saboru i nekadašnja šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić smatra EU u ovom trenutku nema zajedničku politiku kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Što se tiče balkanske rute, to u prvom redu zavisi od suradnje s Turskom, koja to može otvoriti, ali i spriječiti", ocijenila je Pusić.

Slovenski ministar vanjskih poslova Petar Grk ističe da je jedini mogući odgovor na migratsko pitanje da se zemlje Zapadnog Balkana i EU dogovore i donesu moguća rješenja.

"Migrantsko pitanje nije nešto što će biti riješeno do sutra, to je pitanje koje je će biti tu i u budućnosti. Na njega ne možemo odgovoriti samo s polja sigurnosti, već se mora naći rješenje koje će obuhvatiti sve instrumente koje ima EU, a jedno od njih je proširenje na Zapadni Balkna", rekao je Grk.

Na summitu u Bruxellesu postignut je dogovor o rješavanju migratnske krize, međutim i dalje ima dosta posla kako bi prebrodili različite stavove zemalja članica.

Zemlje članice i institucije EU već više od dvije godine pokušavaju da dođu do sporazuma koji bi im omogućio da reagiraju efikasnije nego 2015. godine kada je migratnska kriza počela.

Kopirati
Drag cursor here to close