Inicijativa

Turković traži zabranu letenja ruskim zrakoplovima iznad BiH

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je zračni promet većine europskih zemalja sa Rusijom.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputila je zahtjev Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) da zabrani zrakoplovima iz Rusije letenje u zračnom prostoru BiH, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa (RSE) iz ureda ministrice Turković.

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu prekinut je zračni promet većine europskih zemalja sa Rusijom.

Europska unija je 27. veljače zatvorila svoj zračni prostor za sve ruske zrakoplove, zatim privatne zrakoplove koji su u vlasništvu državljana Rusije, te zrakoplove koji su registrirani u toj zemlji.

Potvrdila je to na konferenciji za novinare predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, pooštravajući tako sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Svi zrakoplovi, uključujući privatne zrakoplove oligarha, sada neće moći sletjeti, poletjeti ili preletjeti bilo koju državu EU.

Ruskim zrakoplovima takođe je zabranjen ulazak u zračni prostor Velike Britanije.

I Albanija je donijela odluku da zatvori svoj zračni prostor za ruske avio kompanije, priopćila je ministrica za strana i europska pitanja Albanije Olta Xhacka.

Vlada Sjeverne Makedonije također je donijela odluku da se pridruži preporukama EU i država članica.

U EU je potvrđeno da se od svih trećih zemalja traži da se usklade sa mjerama EU koje se odnose na zatvaranja zračnog prostora za Rusiju, te da su skoro sve zemlje to učinile, osim Srbije, čije avio kompanije i dalje prometuju ka i iz Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close