"Itekako ima razloga za zadržavanje vojske"

Turković ruskom veleposlanstvu: Provokacija i potvrda

"Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu s interesom i podrškom građana BiH", zaključila je Turković.
Vijesti / Politika | 16. 08. 2022. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagirala je na komentar Veleposlanstva Ruske Federacije da se priprema teren za NATO-izaciju BiH. Turković je to nazvala provokacijom navodeći da je upravo to "svojevrsna potvrda" i razlog za međunarodno vojno prisustvo u BiH.

Naime, rusko veleposlanstvo komentiralo je produžetak misije EUFOR-a u BiH tvrdeći da zapadne zemlje u pozadini rade na pripremanju terena za "puzajuću NATO-izaciju BiH".

Turković je, sukladno tome, poručila da je BiH država partner Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi.

"Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine propisano je da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO. Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo. Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz suglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena izvan snage. Naprotiv!", istaknula je ministrica vanjskih poslova BiH.

Dalje navodi da je čak i Ruska Federacija dala suglasnost na Zakon o obrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski veleposlanik u BiH je bio član Povjerenstva za reformu obrane BiH.

"NATO u Bosni i Hercegovini nisu 'okupatorske trupe', kao što tvrdi Veleposlanstvo Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama. Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO stožera u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Daytonskom mirovnom sporazumu", naglasila je.

Turković je na kraju poručila da od Ruske Federacije i svih država koje su garanti Daytona, očekuje da se suzdrže od izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti.

"Uključujući i spominjanje neidentificiranih 'provokacija' te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu građana. Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu s interesom i podrškom građana BiH", zaključila je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close