''Raditi ćemo''

Turković na summitu Berlinskog procesa: BiH ostaje konstruktivni partner

''Mislim da je Berlinski proces izuzetno važan za Zapadni Balkan, ne samo za moju zemlju, nego za cijeli Zapadni Balkan. Daje nam perspektivu, daje nam novo otvaranje, novu stranicu''
Vijesti / Politika | 21. 10. 2022. u 19:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se, u ime izaslanstva BiH, danas sudionicima summita ministara vanjskih poslova država članica Berlinskog procesa.

''Bosna i Hercegovina će i dalje biti konstruktivan partner svim našim susjedima, posvećena promoviranju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u Europskoj uniji. S druge strane, svaka akcija sa strane EU, koja potvrđuje našu jasnu EU perspektivu, ostaje glavna pokretačka snaga i sredstvo političkih i društvenih promjena. Stoga se nadamo da će EU idućeg prosinca ispuniti svoje obećanje Bosni i Hercegovini dajući nam status kandidata. S naše strane ćemo raditi mnogo više na našem putu ka punopravnom članstvu u EU u bliskoj budućnosti'', naglasila je Turković.

Istaknula je i da reforme u BiH moraju voditi ka jačanju funkcionalnosti države, stabilnosti i jednakosti ljudskih prava, nasuprot cementiranju i produbljivanju etničkih razlika i nejednakosti.

Šefica bh. diplomacije Turković je pozdravila ustrajnost Njemačke da okvir Berlinskog procesa postane nezamjenjiv u pogledu regionalne suradnje, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

''Mislim da je Berlinski proces izuzetno važan za Zapadni Balkan, ne samo za moju zemlju, nego za cijeli Zapadni Balkan. Daje nam perspektivu, daje nam novo otvaranje, novu stranicu kako bi bili potpuno integrisani u Europsku uniju. Veoma cijenimo pažnju koju nam je ukazala Vlada Njemačke. Nadamo se da će naš put ka Europskoj uniji ići u pravom smjeru'', kazala je Turković novinarima uoči sastanka.

Na poziv Annalene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke, ministri iz regije danas su razgovarali o brojnim temama u okviru regionalne suradnje uključujući Zajedničko regionalno tržište te sporazume iz oblasti mobilnosti.

Usuglašena je i deklaracija u kojoj se države obavezuju na formalno potpisivanje regionalnih sporazuma u okviru Berlinskog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close