O say can you see, by the dawn's early light

Turković i Patraeus o euroatlantskim integracijama BiH i mogućim investicijama SAD-a

Vijesti / Politika | 20. 02. 2021. u 21:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je jučer telefonski s predsjednikom KKR Global Instituta iz Sjedinjenih Američkih Država i bivšim direktorom CIA-e, generalnom Davidom Petraeusom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković i general Petraeus su razgovarali o prioritetima i strateškim opredjeljenjima nove američke administracije te o poziciji Bosne i Hercegovine u kontekstu vanjskopolitičkih aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Razgovarano je i o podršci Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskim integracijama naše zemlje te o mogućim novim američkim investicijama u Bosni i Hercegovini i regiji. Istaknuto je da je dolaskom nove američke administracije, na čelu s predsjednikom Bidenom, povećan interes SAD-a u regiji.

General Petraeus je naglasio da je Bosna i Hercegovina bila i ostala prijatelj SAD-a i da će naša zemlja moći računati na podršku i u budućnosti. S druge strane, ministrica Turković je zahvalila SAD-u za svu pomoć koju je ova prijateljska zemlja pružala i još pruža Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima.

Petraeus je bivši direktor CIA-e koji je doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Penzionisani je američki general sa četiri zvjezdice, koji ima bogato iskustvo u Pentagonu, a tokom bogate karijere je obavljao i dužnost pomoćnika šefa osoblja za operacije NATO stabilizacije u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close