Walter Reed

Trump u četvrtak i petak dobivao kisik i uzima deksametazon

"Pacijent se nastavlja oporavljati. Nema povišenu tjelesnu temperaturu od petka ujutro, vitalni znakovi su mu stabilni", rekao je liječnik Sean Dooley novinarima u bolnici Walter Reed nedaleko od Washingtona, u kojoj se Trump liječi od petka.
Vijesti / Politika | 04. 10. 2020. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trumpovi liječnici kazali su u nedjelju da se njegovo zdravstveno stanje popravlja, otkrivši da je u četvrtak i petak dobivao kisik te da, uz ostale lijekove, uzima i steroid deskametazon.

Trump (74), koji se od petka liječi od covida-19 u vojnoj bolnici Walter Reed nedaleko od Washingtona, mogao bi se već u ponedjeljak vratiti u Bijelu kuću, gdje bi mu liječnici mogli nastaviti davati antivirusni lijek remdesivir koji mora uzimati intravenozno pet dana.

Liječnik Sean P. Conley rekao je novinarima da je Trump u četvrtak i petak dobivao kisik te da uzima i steroid deksametazon.

Briefing je održan dan nakon što su proturječne izjave iz Bijele kuće izazvale zbunjenost u vezi Trumpova zdravstvenog stanja.

Liječnici su kazali da Trump nema povišenu temperaturu od petka, premda ju je imao u petak ujutro, te da su mu funkcije jetre i bubrega normalne, nakon što je primio drugu dozu remdesivira.

Liječnik Brian Garibaldi rekao je da su mu dali steroid deksametazon zbog „prolaznih niskih razina kisika” u krvi.

„Primio je prvu dozu toga jučer i naš plan je da s time za sada nastavimo”, rekao je.

Istraživanja su pokazala da deskametazon poboljšava izglede za preživljavanje kod pacijenata koji su smješteni u bolnicu zbog kritičnih komplikacija od covida-19 i koji trebaju kisik.

No ne treba ga davati u blagim slučajevima jer može ograničiti sposobnost tijela da se samo bori s virusom, po smjernicama Američkog udruženja za zarazne bolesti, prenosi Hina.

Na pitanje u kakvom su stanju Trumpova pluća, Conley je odgovorio: „Postoje neki očekivani nalazi, ali ništa klinički značajno”.

Trump dobiva i eksperimentalni lijek Regeneron's REGN-COV2, te zink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin, kazali su njegovi liječnici.

„Danas se osjeća dobro, živahan je. Naš plan za danas je da jede i uzima tekućinu, da bude izvan kreveta što je više moguće, da bude mobilan”, rekao je Garibaldi.

„I ako bude i dalje izgledao i osjećao se dobro kao danas, nadamo se da ćemo moći planirati da ga se već sutra pusti u Bijelu kuću gdje može nastaviti liječenje”.

Trump je u subotu objavio četverominutni video u kojem je izjavio da će „pravi test” što se tiče njegova zdravlja uslijediti u idućih nekoliko dana.

„Razdoblje od nekoliko idućih dana, mislim da je to pravi test, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi u tih nekoliko dana”, kazao je.

U nedjelju se na Twitteru zahvaljivao pristašama na dobrim željama.

Proturječne izjave o Trumpovu zdravlju u subotu zbunile su javnost.

Conley je u nedjelju to pokušao objasniti.

„Želio sam prenijeti optimizam tima i predsjednika o tijeku njegove bolesti”, rekao je novinarima u nedjelju. „Nisam želio iznijeti bilo kakvu informaciju koja bi mogla usmjeriti tijek bolesti u drugom smjeru i tako je ispalo da pokušavamo nešto sakriti, što nije nužno istina”.

Kopirati
Drag cursor here to close