Rusija želi slomiti Zapad

Trumpova administracija se aktivira na zapadnom Balkanu

''Rusija i Kina žele slomiti Zapad. Rusija nas želi podijeliti. Kina nas želi potisnuti'', upozorio je.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2018. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći pred Helsinškim komitetom,  Odborom za vanjske poslove Senata SAD, pomoćnik državnog tajnika za Europu i Euroaziju je naglasio da američka diplomacija i predsjednikova administracija u cjelini intenziviraju angažman na zapadnom Balkanu.

Wess Mitchell je razgovarao s senatorima nakon još jednog putovanja po Europi. On se upravo vratio s turneje u okviru koje je posjetio i Hrvatsku protekli tjedan.

''Povećavamo svoju uključenost u procese na zapadnom Balkanu. Kroz angažiranu američku diplomaciju i u tijesnoj suradnji s Europskom unijom, podržali smo lidere koji imaju viziju, premijere Zaeva i Ciprasa u postizanju potencijalno povijesnog iskoraka u sukobima Atene i Skoplja u vezi imena Makedonije. Intenzivirali smo i komunikaciju s Srbijom i Kosovom'', istaknuo je on.

Zanimljivo je da je Mitchell posebno istaknuo da SAD žele da Grčka bude država koja će brinuti o stanju i miru na zapadnom Balkanu.

Prenio i da je procjena SAD da se Rusija i dalje miješa u procese u našem regiji. Direktno je prozvao Moskvu, za koju vjeruje da stoji iza niza protesta, te naveo primjer Crne Gore gdje je službeni Kremlj stajao iza neuspjelog pokušaja državnog udara prije dvije godine, koji je osujećen.

Washington, prenosi Mitchell dalje, smatra i da će se Rusija pokušati umiješati i osujetiti dogovor o imenu Makedonije. Pojasnio je i da SAD rade na jačanju makedonskih institucija i ocijenio sigurnosnu suradnju s Skopljem kao "odličnu".

Najavio je i da očekuje da Makedonija narednog mjeseca dobije poziv za članstvo u NATO.
Osvrnuo se i na stanje u Turskoj, gdje je, osim intenzivnog rada na oslobađanju grupe američkih državljana iz zatvora, istakao i aktivnosti na odvraćanju službene Ankare od kupovine ruskog raketnog sustava S-400, te ohrabrivanje predsjednika te države da ukine izvanredno stanje.
Mitchell je naglasio da su SAD i EU jedno, da je to kičma Zapada i demokracije, te da Washington i Bruxelles imaju mnogo više zajedničkih, nego točaka razmimoilaženja, piše Dnevni avaz.

Posebno je istaknuo da ta osovina ima obvezu da se suprotstavi negativnim utjecajima Rusije, ali i Kine, koji se sve više šire u Europi.

''Rusija i Kina žele slomiti Zapad. Rusija nas želi podijeliti. Kina nas želi potisnuti'', upozorio je.

Mitchell je podcrtao i da su intenzivne ruske i kineske aktivnosti u centralnoj i istočnoj Europi.
Rusku politiku ocijenio je "revanšističkom", te je naglasio da je "vrijeme meke politike Washingtona prema Moskvi, prošlost". Najavio je još odlučnije suprotstavljanje ruskoj agresiji, te u tom kontekstu naveo da SAD snažno pomažu Ukrajinu i Gruziju, države koje su najizloženije ruskoj agresiji.
Za Kinu je upozorio da plasiranjem kredita koji se ne mogu vratiti, osvaja prostor u dijelovima Europe.

SAD, naglasio je visoki Trumpov dužnosnik, žele bolje odnose s Rusijom, ali ih neće praviti žrtvujući prijatelje i saveznike. Moskva mora promijeniti politiku i aktivnosti, nakon čega će SAD napraviti promjene sa svoje strane.

Kopirati
Drag cursor here to close