Prenio pozdrave

Trump zainteresiran za napredak BiH

Razgovaralo se, tvrde, o potrebi implementacije Strategije o borbi protiv trgovine ljudima na razini BiH, jer je to oblast od velike važnosti u kojoj BiH treba unaprijediti suradnju s USAID-om.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2020. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica ravnatelja USAID-a Bonnie Glick je u prvoj službenoj posjeti BiH i prenijela pozdrave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te zainteresiranost američkog predsjednika i američke vlade za napredak BiH i daljnju dobru suradnju USAID-a i BiH, kao i američke vlade s vladom BiH, priopćeno je u ponedjeljak iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o aktualnoj potpori koju USAID pruža Bosni i Hercegovini u cilju njene ekonomske, političke i društvene samoodrživosti, osnaživanju civilnog društva. kao i potrebi da se BiH značajnije suoči s problemom trgovine ljudima. Oblasti u kojima USAID planira nastaviti raditi s BiH su i sfere vladavine prava i pravosudne refome, te vladavina zakona.

Sugovornici su, navode, razgovarali na temu važnosti unapređenja suradnje USAID-a i BiH, a rečeno je da USAID sudjeluje u implementaciji većeg broj projekata koji su usmjereni ka pružanju pomoći svim razinama vlasti u BiH u postizanju ciljeva u harmonizaciji ekonomskog prostora, učinkovitoj i transparentnoj državnoj instituciji sa snažnim civilnim društvom i izgradnji multietničkog i tolerantnog društva.

Razgovaralo se, tvrde, o potrebi implementacije Strategije o borbi protiv trgovine ljudima na razini BiH, jer je to oblast od velike važnosti u kojoj BiH treba unaprijediti suradnju s USAID-om.

USAID, kako je priopćeno, očekuje da bosanskohercegovacke vlasti učine dodatne napore kako bi ostali u kategoriji TIER2, odnosno prelazak u kategoriju TIER3 bi značio mogući prekid međunarodne pomoći USAID-a. U tom pogledu, istaknuto je da se sve državne institucije, policijske agencije i pravosudna tijela trebaju trebaju dodatno angažirati u borbi protiv trgovine ljudima, kako bi Bosna i Hercegovina zadržala status TIER2 i eventualno prešla u bolju kategoriju TIER1.

Također je razgovarano o energetskom sektoru i zakonskoj regulativi ove oblasti. Treba raditi na povećanju potencijala energetskog tržišta te unapređenju sustava, što bi BiH dovelo u bolju poziciju na međunarodnom tržištu.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za kontinuiranu potporu i interes američke vlade i USAID-a za napredak BiH i izrazili opredjeljenje za nastavak dobre suradnje, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close