Raketni i nuklearni pogon

Trump: Tillerson "gubi vrijeme" sa Sjevernom Korejom

''Rekao sam Rexu Tillersonu, našem sjajnom državnom tajniku da gubi vrijeme pokušavajući pregovartia s malim raketnim čovjekom: "Sačuvaj energiju Rex, učinit ćemo ono što se mora učiniti!"
Vijesti / Politika | 02. 10. 2017. u 09:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da državni tejnik Rex Tillerson "gubi vrijeme" pokušavajući pregovarati sa Sjevernom Korejom oko njenih raketnih i nuklearnih programa, povećavajući spekulacije da bi on mogao podrivati napore na održanju kanala komunikacije ili na jačanju diplomacije u eventualnim budućim pregovorima.

Nije bilo odmah jasno što je izazvalo Trumpove tweetove, među nizom postova tijekom vikenda koji se se bavili brojnim temama, od napora oporavka od uragana u Porto Ricu do poštovanja nacionalne himne igrača NFL-a, i kome su bili namijenjeni - Tillersonu, sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu, onima koji inzistiraju na nastavku diplomatskih napora ili onima koji se zalažu za vojni odgovor na ponovljene provokacije.

Tillerson je priznao u subotu, nakon sastanka s kineskim čelnicima u Pekingu, da Trumpova administracija drži otrvorenim kanal komunikacije sa Sjevernom Korejom i da ispituje spremnost Sjevera na pregovore.

Ipak, nije pružio nikakvo pojašnjenje tih kanala niti temelja za eventualne buduće razgovore. Nakon što je šef američke diplomacije napustio Kinu, njegova glasnogovornica objavila je priopćenje u kome navodi da sjevernokorejski dužnosnici "nisu pokazali nikakvog nagovještaja da su zainteresirani ili spremni za razgovore po pitanju denuklearizacije".

Trump je sljedećeg dana u svojim tweetovima posao o brojnim temama, među kojima su i njegovi osobni komentari o Kimu.

''Rekao sam Rexu Tillersonu, našem sjajnom državnom tajniku da gubi vrijeme pokušavajući pregovartia s malim raketnim čovjekom: "Sačuvaj energiju Rex, učinit ćemo ono što se mora učiniti!"

Trump nije ponudio nikakva dodatna pojašnjenja, ali je prošlog mjeseca poručio Generalnoj skupštini UN-a da, "ukoliko SAD budu prinuđene da se brane, sebe ili svoje saveznike, mi nemamo drugog izbora osim da potpuno uništimo Sjevernu Koreju".

Kasnije je Trump postavio novi tweet u kome navodi: "Biti uljudan prema malom raketnom čovjeku nije funkcioniralo u posljednjih 25 godina, zašto bi funkcioniralo sada? Clinton nije uspio, Bush nije uspio i Obama nije uspio. Ja neću zatajiti", prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close