Veliki napredak

Trump o susretu s Kimom: Vrhunski, vrlo dobro!

Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, no sjevernokorejski čelnik ranije je opisao susret kao "dobar uvod ka miru".
Vijesti / Politika | 12. 06. 2018. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica čelnika izišla su zajedno nakon radnog ručka iz hotela, a na upit novinara kako su prošli razgovori Trump je rekao: "Velik napredak - stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro. Idemo sada na potpisivanje", rekao je američki predsjednik ne navodeći nikakve detalje.

Kim je stajao uz Trumpa šuteći dok je američki predsjednik odgovarao na pitanja novinara, no sjevernokorejski čelnik ranije je opisao susret kao "dobar uvod ka miru".

Dvojica čelnika zajedno su prošetali oko hotela Capella u kojemu su se održali povijesni razgovori, nakon radnog ručka na kojemu je bilo riječi o načinima kako riješiti problem nuklearnog naoružanja na Korejskom poluotoku.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak po prvi put susreli na povijesnom summitu u Singapuru.

"Drago mi je što vas vidim, gospodine predsjedniče", rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti "sjajan".

"Doista se izvrsno osjećam", rekao je Trump. "Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam".

Kim je uzvratio: "Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su ... mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje".

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru. No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika su zatim održali sastanak s izaslanstvima te potom otišli na radni ručak kojim se završio povijesni summit na kojemu je glavno pitanje bilo budućnost sjevernokorejskog nuklearnog arsenala. Na ručku su bila služena azijska i zapadnjačka jela, što je jedna od rijetkih informacija koja je brzo procurila u medije.

Trump, koji je prije nekoliko dana izjavio da će već u prvoj minuti znati "na čemu je" s Kimom, kazao je na početku današnjeg povijesnog susreta kako je uspostavio "dobar odnos" sa sjevernokorejskim čelnikom, dok je Kim istaknuo kako je sastanak "dobar uvod za mir".

Za sada, međutim, ništa određenije vezano uz konačni ishod sastanka i sadržaj mogućeg sporazuma nije izišlo u javnost.

Uspiju li dvojica čelnika doista ostvariti diplomatski napredak to bi moglo, smatra se, donijeti trajnije promjene u sigurnosnom okruženju na sjeveroistoku Azije, kao što je to primjerice donio posjet američkog predsjednika Richarda Nixona Kini 1972.

Stručnjaci za govor tijela ocijenili su da su se obojica čelnika trudila pokazati moć prilikom susreta, no također da su pokazivali i određene znakove nervoze, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close