EU perspektiva

Tribina u Čapljini: Kakvi izazovi i kakve prilike očekuju mlade u 2022?

Zanimljiva iskustva prenio je čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić, koji je najviše govorio o prilikama i izazovima koje mladi imaju na lokalnoj razini.
Vijesti / Politika | 04. 03. 2022. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakvi izazovi i kakve prilike očekuju mlade u BiH te kakva je 2022. godina po pitanju mladih i EU perspektive, pokušali su danas pojasniti govornici tribine u Čapljini.

Grad Čapljina i Hrvatski narodni sabor organizirali su tribinu pod nazivom ''2022. EU godina mladih – izazovi i prilike u BiH'', na kojoj je govorilo osam panelista.

Okupljenima su se putem video-linka prvo obratili Željana Zovko, zastupnica u EU Parlamentu i prof. dr. sc. Draško Marinović, direktor Centra za demografska istraživanja Republike Srpske.

Foto: Bljesak.info / Tribina u Čapljini

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politik Republike Hrvatske, govorio je o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju mladi u susjednoj RH.

Obratili su se potom i prof. dr. sc. Mirjana Milićević sa Sveučilišta u Mostaru te Mario Mikulić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Foto: Bljesak.info / Tribina u Čapljini

''Ono što je bitno jeste da danas razmijenimo iskustva. Bitno je ojačati ulogu mladih u društvu onoliko koliko možemo. Uloga svih nas koji smo dio politike je da ulogu mladih ojačamo i upravo kroz našu konferenciju i zaključke pokušamo upotpuniti i doprinjeti zakonskim rješenjima u budućnosti'', rekao je Mikulić.

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić kazao je da se problem odlaska mladih ne može riješiti na jedinicima lokalne samouprave i sve razine vlasti moraju biti uključene u rješavanje problema.

Foto: Bljesak.info / Tribina u Čapljini

''Mi smo odavno prepoznali ovaj problem, ali jučer smo imali koronu, danas imamo rat u Ukrajini, sutra će bit nešto treće - ali ovaj problem traje cijelo desetljeće. Nije vezan samo za BiH, nego i za cijelu regiju. Stopa mortaliteta je veća, stopa nataliteta niža, a kada se tome doda iseljavanje mladih ljudi - onda narodu koji žive na ovom prostoru i u ovoj regiji, prijeti velika opasnost - a to je da nas nestane'', rekao je Vidić.

Foto: Bljesak.info / Tribina u Čapljini

Od govornika na tribini su sudjelovali još i Katarina Vučković iz Instituta za razvoj mladih KULT te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Kopirati
Drag cursor here to close