Žarište migracije

Tri sata rasprave o migrantima bez konkretnih zaključaka

Više od tri sata zastupnici raspravljaju o migrantima, bez konkretnih zaključaka
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku rasprave o migrantima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo je pristigao prijedlog da se rasprava o ovome odgodi dok Vijeće ministara BiH ne dostavi sveobuhvatnu informaciju, ali o tome se nije glasovalo.

Prethodno su poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zamjerali  ministru sigurnosti Draganu Mektiću (Srpska demokratska stranka - SDS), kako su svi iz Kluba ponavljali, neozbiljan pristup problemu nelegalnih migracija.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić podsjetila je da se u Njemačkoj dovodi u pitanje dugogodišnja koalicija zbog migrantske krize, dok se u BiH nekoliko puta o ovom pitanju raspravlja bez konkretnih zaključaka.

''Na sjednici nema ni predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića kojem bi ovo trebao biti prioritet broj jedan, imajući u vidu sigurnosni aspekt ove krize'', podvukla je Majkić.

SNSD-u je sporan i nedostatak jačanja suradnje s FRONTEX-om, ali i činjenica da sastancima Operativnog stožera za pitanje migracija, koji se sastaje svake sedmice, ne nazoči vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut ponovio je da nad migracijama nadležnost imaju državne institucije te da županijski MUP nema pravo zaustavljati konvoj s izbjeglicama na Ivanu.

No, podvukao je da to i nije problem, nego je problem što je informacija o stanju migrantske krize u BiH zatražena 15. svibnja, ali do poslanika još uvijek nije došla.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) ocijenila je da povećan pritisak priliva migranata predstavlja sigurnosni izazov za BiH.

Smatra da bi možda trebalo mijenjati Zakon o strancima jer je mišljenja da stvari izmiču kontroli, podsjećajući na slučaj pokušaja prelaska granice migranata iz Velike Kladuše.

Zastupnici su danas više od tri sata raspravljali o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu, što su predložili poslanici HDZ-a BiH, iako je nekoliko puta ukazano na činjenicu da nemaju materijala o kojem bi razgovarali.

Također, upozorenja o migrantskoj krizi, stigla su i iz Hrvatske. Zastupnik Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) upozorio je u srijedu da BiH postaje žarište, odnosno hot spot za migrante, te pozvao hrvatsku Vladu da čim prije zauzme odlučan stav prema njima.

''BiH postaje žarište za migrante, a Hrvatska se u ovom trenutku nije jasno postavila prema tom pitanju. Ako to ne učini, dogodit će joj se da ona postane žarište'', rekao je Sinčić u Hrvatskom saboru.

''Struka kaže da se dnevno u BiH vraća 200 ljudi iz Hrvatske'', rekao je zastupnik podsjećajući da je u Europi došlo do promjene migrantske politike.

U Italiji je nova vlada zabranila pristajanja brodovima koji spašavaju izbjeglice, razmišlja se o zatvaranju Lampeduse, u Austriji nova vlada vodi konzervativnu politiku, Mađarska je odavno prva dignula žicu, pobrojao je Sinčić, kojeg prenosi Hina.

Ne znamo kakva je zajednička politika prema migrantima naših susjednih zemalja, odnosno zemalja članica EU-a, kaže čelnik Živog zida.

Kopirati
Drag cursor here to close