Vijeće ministara

Treća sreća za NATO

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH je pripremilo Povjerenstvo za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje bi značilo aktivaciju MAP-a.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2019. u 07:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH kojeg je pripremilo Povjerenstvo za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje u konačnici bi značilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas razmotriti i Nacrt proračuna bh. institucija za ovu godinu uz zahtjeve institucija i očitovanje Ministarstva financija i trezora o njima.

Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu financija i trezora BiH, nakon što Vijeće ministara da svoj stav o proračunu izvršit će se određene korekcije tog financijskog dokumenta.

Vijeće ministara ostavilo je rok za dostavljanje sugestija na proračun do četvrtka, 17. siječnja, a Ministarstvo je razmotrilo dostavljene sugestije koje su pristigle u tom roku i pripremilo mišljenje glede zahtjeva institucija.

''Pristigli zahtjevi institucija ne odstupaju značajno od predloženog proračuna kojeg je pripremilo Ministarstvo, a dio sugestija odnosi se na preraspodjelu sredstava unutar vlastitih proračuna institucije, bez zahtjeva za povećanje iznosa za financiranje'', rečeno je Feni.

Nakon što Vijeće ministara BiH razmotri ovako predloženi proračun, ovaj financijski dokument trebao bi biti dostavljen Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Ministrima će i na ovoj, kao i na prethodnim sjednicama od kada se bilježi povećan priliv migranata u Bosnu i Hercegovini, biti predočena i Informacija o stanju u oblasti migracija koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti te Informacija o stanju sigurnosti u BiH, ali za 2017. godinu.

Isto ministarstvo izradilo je i Studiju procjene efekata izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima s aspekta skraćivanja rokova koji su propisani važećim zakonima o kojoj bi Vijeće ministara BiH danas također trebalo dati svoj stav.

Kopirati
Drag cursor here to close