Glavni tužitelj

Treća sreća: Deset osoba želi u vrh pravosuđa

Cijela procedura izbora i imenovanja glavnog državnog tužitelja i njegovog zamjenika vrši se po novom, ranije utvrđenom poslovniku...
Vijesti / Politika | 01. 09. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okončano je prijavljivanje na natječaj za izbor i imenovanje glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i njegovog zamjenika. Dosad je za čelnika državnog tužiteljstva pristiglo deset prijava, a očekuju se i eventualno one putem pošte, objavila je Federalna televizija.

''Gordana Tadić, aktualna vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja te Dubravko Čampara i Diana Kajmaković, tužitelji državnog tužiteljstva neki su od ukupno 10 do sada pristiglih prijava za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH'', tvrdi Federalna televizija navodeći kako su Kajmaković i Čampara poslali prijave i za zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

''Mi ne možemo reći da je to konačan broj prijava za poziciju glavnog tužitelja, s obzirom na to da u sljedećih sedam dana očekujemo da bude dostavljena i prijava putem pošte'', rekao je za FTV Admir Katica, šef ureda Predsjedništva VSTV-a BiH.

Cijela procedura izbora i imenovanja glavnog državnog tužitelja i njegovog zamjenika vrši se po novom, ranije utvrđenom poslovniku, koji je usuglašen s preporukama Europske komisije. Predviđene su brojne novine u odnosu na dosadašnji način izbora i imenovanja. Intervjui će biti otvoreni za javnost.

''Ova nova procedura podiže donju granicu stručnosti za ovu poziciju za koju se mogu prijaviti na ovaj natječaj. Također podiže donju granicu za uspjeh tijekom natječajne procedure. Svakako da je novina u radu predstavljanje programa rada na intervjuu na nadležnom vijeću BiH, a zatim s rangom koji ostvare na tom intervjuu tri najuspješnija kandidata će predstaviti svoj plan rada na sjednici VSTV-a'', objašnjava Katica.

Naime, ovo je treći pokušaj za izbora čelnika Tužiteljstva BiH i njegovog zamjenika nakon dosadašnjih poništenih natječaja koji su uslijedili nakon što je u studenom 2016. godine imenovana Gordana Tadić za vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH. Ovo imenovanje uslijedilo je prvo nakon suspenzije, a potom i razrješenja Gorana Salihovića. Njegov zamjenik Božo Mihajlović podnio je ostavku zbog zdravstvenih razloga, a trenutno se nalazi na optuženičkoj klupi za nesavjestan rad u službi.

Kopirati
Drag cursor here to close