Čeka se odluka SIP-a

"Travnički slučaj" pokazao aljkavost Izbornog zakona

"Travnički slučaj" ponovo dokazao nedostatke izbornog zakonodavstva BiH
Vijesti / Politika | 18. 11. 2020. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat SDA za gradonačelnika Travnika Mirsad Peco preminuo je na dan održavanja lokalnih izbora pa će Središnje izborno povjerenstvo (SIP) odlučiti na koji način će se riješiti ta izvanredna situacija. Postavlja se pitanje bi li bila lakša bila odluka da je Izborni zakon BiH to predvidio?

Iako je riječ o neplaniranom i nesretnom događaju, Izborni zakon u BiH ipak tu moguću situaciju nije obuhvatio pa tako njim nije predviđeno na koji način nadležni mogu postupiti ukoliko se desi da kandidat umre uoči ili na dan izbora.

U susjednoj Hrvatskoj, piše Klix.ba postoje opcije za moguće rješenje ovog problema. Kada je riječ o takvim okolnostima, Izborni zakon BiH je tu situaciju predvidio samo za kandidatske liste u članu 4.21. Tu je navedeno da nakon ovjere kandidatskih listi pa do početka tiskanja glasačkih listića politička stranka, koalicija i lista nezavisnih kandidata ima pravo zamijeniti kandidata na listi samo u slučaju njegove smrti ili ako su u tom vremenu nastupili neki drugi razlozi.

Usporedbe radi, ni u susjednoj Hrvatskoj zakonom nije predviđeno kako da se postupi u slučaju da kandidat za načelnika ili gradonačelnika umre na dan izbora.

Kako je Hrvatska predvidila slične probleme

Međutim, hrvatski izborni zakon je ipak u članu 31. problematizirao na koji način postupiti ako se desi smrtni slučaj navedenih kandidata. Shodno tome, navedeno je da, ukoliko kandidat za načelnika ili gradonačelnika premine do 10 dana pred izbore, stranka ili lista koja ga je kandidirala može predložiti novog kandidata bez prikupljanja potpisa i to u roku od 10 dana.

S druge strane, ako kandidat premine u roku kraćem od 10 dana, onda u zakonu stoji da se ti izbori odgađaju na dva tjedna.

Međutim, postoji i član 98 istog izbornog zakona u Hrvatskoj koji govori da će se izbori u potpunosti ponoviti ako se desi da kandidat za načelnika ili gradonačelnika umre u vremenu između dva kruga glasovanja, pa postoji mogućnost da bi se na osnovu te analogije moglo postupiti i u slučaju smrti na dan izbora.

Po logici bi trebao biti izabran drugi kandidat po broju glasova, ali SIP će odlučiti

O navedenoj problematici razgovarali smo s Vehidom Šehićem iz koalicije "Pod lupom" koji nam je potvrdio da Izborni zakon BiH ima manjkavosti u tom smislu.

"Kada su u pitanju kandidatske liste političkih subjekata, to je jasnije, međutim, ovakve situacije nisu predviđene, kao ni naprimjer situacija kako da se postupi ukoliko dva kandidata za funkcije koje se direktno biraju imaju isti broj glasova. To može biti mogućnost žrijebanja i tu situaciju treba predvidjeti u Izbornom zakonu. O nepredviđenom i nesretnom događaju u Travniku, gdje je preminuo kandidat za gradonačelnika na dan izbora, odlučit će SIP, s tim da će biti ostavljena mogućnost žalbe Sudu BiH", kazao je Šehić.

Šehić je osnovu trenutne situacije pokušao praviti određene analogije o rješenju ovog problema, koje ne moraju biti nužno ispravne niti usvojene.

"Kada su prekinuti izbori u Stocu zbog narušavanja javnog reda i mira, izbori su se ponovili i tada je SIP, opet u skladu s Izbornim zakonom, skinuo s liste kandidata za načelnika iz SDA i još neke od kandidata s liste. Na ponovljenim izborima po tadašnjem stavu SIP-a, SDA nije mogla predložiti drugog kandidata za načelničku poziciju. Međutim, u ovakvoj nepredviđenoj situaciji koja je posebno osjetljiva jer se radi o smrti, potrebno je sačekati odluku SIP-a. Po nekoj logici, za načelnika bi trebao biti izabran drugi kandidat po broju glasova, ali kako Izborni zakon nije precizan, u ovoj situaciji treba sačekati odluku nadležne komisije", dodao je.

Šehić dodaje da bi sigurno bilo mnogo lakše riješiti ovu situaciju da je to Izborni zakon predvidio te shodno tome to ne bi predstavljalo problem. Međutim, kako je istaknuo, dodatno je otežala i ta situacija da je preminuli kandidat za gradonačelnika u Travniku dobio i najviše glasova.

"To ne mora biti apsurdna situacija, a s druge strane, sigurno se znalo za njegovu smrt, tako da se neznanju ne može pripisivati razlog glasovanja. Međutim, postoji mogućnost da su mu građani i nakon tog tragičnog događaja posthumno dali podršku. Zbog svega navedenog, ja sam za to da se trenutni Izborni zakon BiH izmijeni u ovom smislu kako bi se olakšalo daljnje djelovanje u slučaju ovako nepredviđenih situacija", naveo je Šehić.

Borba HDZ-a i SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je kandidat preminuo tražila je da se ponove izbori, dok Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), čiji je kandidat na drugom mjestu, traži da se pobjednikom proglasi on.

Županijski odbor SDA SBK i Općinska organizacija SDA Travnik obratli su se Središnjem izbornom povjerenstvu i Misiji OSCE-a u BiH tražeći da se izbori za načelnika u općini Travnik ponove s obzirom da je pobjednik Mirsad Peco preminuo na dan izbora.

"Doktor Mirsad Peco osvojio je najveći broj glasova, a mandat mu ne može biti dodijeljen zato što je umro. Ako bi mandat dodijelili sljedeće narednom po broju glasova direktno stavljate metu na čelu mnogim od pobjednika kojima se može namjerno nešto desiti da bi sljedećem bio dodijeljen mandat (može neko organizirati i ubojstvo pobjednika izbora da bi se mandat dodijelio drugom). U ovom slučaju dr. Peco je pobjednik i čeka se samo da mu tehnički bude dodijeljen mandat jer su izbori završeni. Zamislimo situacija da SIP dodijeli mandat bilo kom kandidatu i da prilikom certifikata u tom trenutku kandidat umre. Šta bi se desilo?", upitali su predsjednici ovih organizacija Asim Mekić i Tahir Lendo.

Podsjećaju da su četi sluačjevi da načelnik u mandatu bude imenovan ili izabran na neku drugu dužnost, a bilo je slučajeva i da načelnici u tijeku obavljanja mandata umru. Ističu da tada mandat nije dodijeljen sljedećem s liste već su izbori ponovljeni da bi se ispoštovala volja građana.

"U demokraciji se mandat ne dodijeljuje drugom ili trećem po broju osvojenih glasova, nego prvom ili se izbori ponavljaju. Nije primjereno poređeno, ali zamislite situaciju u SAD koju smatramo najdemokratskijom na svijetu, da se pobjedniku Bidenu nešto desi: dali bi mandat bio dodijeljen kandidatu broj dva ili bi se izbori ponovili?", pitaju u pismu koje prenosi N1.

Ukoliko izbori ne budu ponovljeni, poručuju da će "demokratskim putem iskoristiti svoje pravo i ispoštovati volju građana na način da će pokrenuti pitanje smjene načelnika kroz regularnu proceduru koja je propisana Pravilima SIP-a, odnosno izglasavanjem nepovjerenja i provođenje referenduma što", upozoravaju, "ne bi bilo dobro".

"Molimo vas da donesete jedinu logičnu i ispravnu odluku da se ispoštuje demokracije, da narod sebi bira najboljeg i da to bude ona ko osvoji najveći broj glasova", poručili su Mekić i Lendo.

Predsjednik FBIH Marinko Čavara istaknuo je kako ni jednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

''Izbori se mogu ponoviti samo u slučaju da je načelnik izabran, preuzeo dužnost, postao načelnik, a zatim preminuo ili je spriječen u obavljanju svoje dužnosti. To se ovdje nije dogodilo. U ovome slučaju, načelnik je idući kandidat koji je dobio najveći broj glasova. Ovdje nema dileme, Goran Pejaković je budući načelnik Travnika. Izborni zakon ne poznaje ponavljanje izbora u ovome slučaju'', rekao je  za Dnevnik RTV Herceg-Bosne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Čavara je dodao kako je SDA tražila od svojih birača da glasuju za Pecu iako su već imali informaciju da je preminuo.

''U SDA, kada su već znali za smrt njihovog kandidata, a oni su poticali svoje članove da dodatno glasuju za mrtvog čovjeka, što je morbidno. Oni su stvarali uvjete da, unatoč smrti čovjeka, zadrže poziciju načelnika. Zakon je ovdje jasan, nema ponavljanja izbora, Pejaković je načelnik Travnika'', zaključio je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close