Europski parlament

Tonino Picula: BiH mora izaći iz pat-pozicije

Sve kandidatkinje koje žele članstvo u EU moraju poštivati osnovna ljudska prava i braniti vladavinu prava i slobodu medija, kao i boriti se protiv korupcije, inzistiraju Socijalisti i demokrati.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2021. u 20:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici grupacije Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu na čelu s hrvatskim zastupnikom i izvjestiteljem za proširenje na zapadnom Balkanu Toninom Piculom danas su ponovno istaknuli važnost vjerodostojne perspektive proširenja za zemlje kandidatkinje.

Zastupnici su kritizirali zemlje članice zbog odbijanja da započnu pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a oštro su ocijenili i ignoriranje izvješća o kršenju ljudskih prava i vladavine prava od strane povjerenika Europske komisije za proširenje Olivera Varhelyija, o čemu su izvještavali i mediji.

Sve kandidatkinje koje žele članstvo u EU moraju poštivati osnovna ljudska prava i braniti vladavinu prava i slobodu medija, kao i boriti se protiv korupcije, inzistiraju Socijalisti i demokrati.

„Ostajemo najuporniji zagovornici proširenja u Europskom parlamentu. Zato nas je razočarao ishod bledskog Summita o zapadnom Balkanu i izostanak inicijative članica. Financijski paket bio je odlična vijest, ali potrebno je daleko više političkog angažmana i posvećenost. EU bi morala ispoštovati vlastite obaveze i sačuvati vjerodostojnost. Konačno moramo isporučiti što smo obećali Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i započeti s njima pregovore, jednako kao što moramo početi provoditi režim bez viza s Kosovom“, rekao je Picula Varhelyiju tokom današnje sjednice Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Kao izvjestitelj za Crnu Goru, Picula je naveo kako je zabrinut zbog usporavanja procesa približavanja Uniji. Bilo koja situacija koju bi se moglo protumačiti kao povod za podizanje tenzija i polarizaciju, mora se izbjeći, poručio je i dodao kako Bosna i Hercegovina mora izaći iz svoje interne pat-pozicije kako bi konačno započela vjerodostojno približavanje članstvu u EU.

„Unatoč našoj podršci proširenju, mora biti jasno kako nikad nećemo raditi kompromise u pogledu vladavine prava i demokracije. Izvješća povjerenika Varhelyija su zabrinjavajuća jer pokazuju spremnost da se zanemari važnost vladavine prava, posebice u Srbiji. Na taj način, ne samo da se potkopava vjerodostojnost Unije u regiji, već se ide na ruku onima koji su protiv proširenja“, zaključio je Picula.

 

Kopirati
Drag cursor here to close