Odgođena sjednica

To je država: Fali jedan pa ga tražili po hodnicima

Nakon što u 13 sati nisu došli novi zastupnici, sjednica je odgođena.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2022. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je bio zakazan za 12.00 sati odgođen je za 13.00 sati zbog nedostatka kvoruma. Ni nakon sat vremena, nije bilo dovoljno ljudi da se sjednica održi.

Naime, predsjedatelj ovog doma Denis Zvizdić prije pauze rekao je da se u sali nalazi 21 zastupnik, što nije dovoljno za odlučivanje.

"Da bi sve bilo u skladu s Poslovnikom dajem pauzu do 13.00 sati", rekao je Zvizdić i podsjetio da je za kvorum potrebno prisustvo 22 zastupnika.

Nakon što u 13 sati nisu došli novi zastupnici, sjednica je odgođena. Na sjednici nije bilo zastupnika većine stranaka iz RS i HNS.

Inače, dnevnim redom bila je i rasprava o informaciji Upravnog odbora BHRT-a o posljedicama financijske blokade te medijske kuće te Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu kao i o Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trošarinama u BiH.

Između ostalog, planirano je i glasovanje za ukupno 58 točaka sa ranije održanih sjednica.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić komentirao je otkazivanje hitne sjednice rekavši kako je iznenađen blokadom HDZ-a.

''Ovo je ciljan bojkot Doma. Nastavit ćemo s usvajanjem ovih točaka dnevnog reda radi građana. Plan je da se borimo protiv bojkota koji se dešava i u Zastupničkom i u Domu naroda. Jasna je podjela proeuropskih i protueuropskih vrijednosti'', naveo je Zvizdić.

Rekao je kako je ''sjednica sazvana u skladu s poslovnikom'' te je zastupnicima preporučio ''da isti i pročitaju''.

''Razlozi nedolaska su političke prilike, da se onemogući napredovanje BiH. Problem je u politikama koje ne žele da se održe izbori, da onemoguće da se povećaju plaće državnim službenicima. Problem su politike koje žele da se BiH prikaze kao nefunkcionalna država. Mi ćemo se protiv toga boriti'', rekao je Zvizdić.

Predsjednik SDS-a i predsjedavajući Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović navodi kako je predsjedavajući ove institucije Denis Zvizdić sam usuglasio dnevni red današnje hitne sjednice čime je sve doveo u neugodnu situaciju.

Šarović je naveo da već postoje inicijative za zakazivanje nove hitne sjednice iako današnja još nije ni počela uslijed nedostatka kvoruma, te ukazao na apsurdnu situaciju u kojoj se sada po hodnicima parlamenta pokušavaju pronaći zastupnici koji bi osigurali kvorum.

''Kolegij je propustio priliku da u proteklih čak i šest mjeseci povede računa o statusu točaka koje su danas na dnevnom redu hitne sjednice'', rekao je Šarović.

Šarović je rekao da za zakazivanje ove hitne sjednice svoju suglasnost nisu dali predstavnici ni srpskog niti hrvatskog naroda.

Reagirao je i je predsjednik PDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Rekao je kako ''najveća odgovornost za nepotrebno sazivanje sjednice, mimo Ustava i poslovnika, upravo na rukovodstvu Predstavničkog doma''.

''Već tri godine smo svi taoci koalicije SNSD-SDA-HDZ, koja je izabrala ovo rukovodstvo, kao što je birala i druge strukture vlasti u BiH. Žali Bože potrošenog vremena i bačenog novca za besmislice koje provodi ovo rukovodstvo",  rekao je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close