Gas, gas

Tko vozi naše automobile 24 sata dnevno?

Treba se utvrditi jasan kriterij tko u skladu sa svojim službenim ovlastima ima pravo na korištenje službenog vozila 24 sata dnevno.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2023. u 10:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institucijama Bosne i Hercegovine više od 150 dužnosnika službeno vozilo koristi 24 sata, a zanimljivo je da rukovoditelj institucije sam sebi odobrava korištenje vozila bez ikakve suglasnosti i kontrole organa koji ga je imenovao, pišu Nezavisne novine.

Jasan kriterij

Zbog ovoga, a i činjenice da u institucijama koje imaju svega desetak zaposlenih čak tri rukovoditelja imaju na raspolaganju vozilo 24 sata, zatražena je izmjena Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Tako bi se trebao utvrditi jasan kriterij tko u skladu sa svojim službenim ovlastima ima pravo na korištenje službenog vozila 24 sata dnevno, a ne da institucije samostalno odlučuju o ovome.

Banjalučke novine navode kako je ''možda i najveći problem taj što rukovoditelj institucije sam sebi odobrava korištenje vozila, ali i ostalima, i to bez ikakvog kriterija'', a inicijativu je pokrenuo Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Putni nalog

Naime, u Agenciji za poštanski promet BiH, koja ima 13 zaposlenih, trojica rukovoditelja imaju službeno vozilo na raspolaganju 24 sata. Slično je i u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH koja zapošljava ukupno 17 osoba, a koja je također stavila tri službena vozila svojim rukovoditeljima 24 sata dnevno na raspolaganje.

Postojećim pravilnikom definirano je da korištenje službenog vozila kontinuirano tijekom 24 sata dnevno rukovoditelj institucije odobrava posebnim aktom te da ukoliko službenim aktom upravlja samo jedna osoba, u putni nalog se upisuje mjesečna kilometraža, a relacije tijekom mjeseca navode se samo za putovanja koja podrazumijevaju putovanja duža od 80 kilometara.

Nitko ne zna broj službenih vozila

''Ono što je zanimljivo jeste da je odmah nakon što je inicijativa upućena u parlament BiH, Administrativna komisija odobrila sekretarima da koriste vozilo 24 sata dnevno, iako za tim nema nikakve potrebe, jer točno se zna koje je radno vrijeme u Parlamentu BiH'', navele su Nezavisne novine.

Ranije je objavljeno kako u BiH ne postoje podaci o broju službenih vozila. Balkanska istraživačka mreža BiH tvrdi kako se radi o brojci o oko 12 tisuća vozila ali se taj broj odnosi samo na one podatke iz tendera, odnosno tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila.

BIRN-ova baza službenih automobila u BiH, koja sadrži sve tendere za kupovinu vozila u 2021. godini, navodi da 900 institucija posjeduje 11.693 automobila, te da je za kupovinu utrošeno skoro 29 milijuna KM.

U toj bazi navodi se kako je najskuplji automobil kupljen u Elektroprivredi HZ HB po cijeni od 133.323 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close