Izetbegović vs Dodik

Tko to tamo ruši?

Bakir Izetbegović rekao je kako cilj Milorada Dodika nije kompromis, već rušenje ustavnopravnog sustava BiH.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2019. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Klix.ba da, ukoliko SNSD krene u implementaciju stavova i odluka koje je donio na sjednici Glavnog odbora, upustit će se u flagrantne antidaytonske djelatnosti i direktni udar na ustavnopravni sustav i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Ništa novo

''Oni kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u Parlamentarnoj skupštini BiH za koje su glasovali i zastupnici SNSD-a, bonnske ovlasti, odluke visokog predstavnika, samo tumačenje Ustava BiH. Vjerojatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu'', izjavio je Izetbegović komentirajući jučerašnju odluku Glavnog odbora SNSD-a o aktiviranju prava na samoopredjeljenje.

Istaknuo je i kako nema ničeg novog i ničeg radikalnog u novoj Programskoj deklaraciji SDA u odnosu na ranije kongrese, ničeg što bi trebalo izazvati ovakve reakcije te dodao da je to već treći programski dokument zaredom u kojem su definirane vizije Bosne i Hercegovine kao države organizirane kroz multietničke regije bazirane na zemljopisnim i prometnim kriterijima, čijem imenu bi bila vraćena odrednica republika.

''Milorad Dodik je svojedobno, u tzv. Prudskom sporazumu, prihvatio regionalnu organizaciju države. Također, preciziranje uređenja BiH kao republike zaista ne bi trebalo nikoga provocirati. U Europi su sve države ili monarhije ili republike. Res publikum na latinskom ima skoro isto značenje kao demokracija na grčkom jeziku, dakle vladavina naroda, javna stvar i interes koji uključuje i daje pravo svakome da sudjeluje u vlasti i javnom životu. BiH funkcionira kao republika, zašto to ne bi bilo i u njezinom imenu'', naveo je predsjednik SDA.

Ne bez Srbije

Dodao je kako se prema tome, radi o želji za konfliktom, za proizvođenjem krize, u namjeri da se ostvari dominacija SNSD-a i uvede samocenzura kod stranaka koje su zabrinute za situaciju u zemlji.

''SNSD želi stvoriti odnose u kojima bi sebi priskrbili pravo da pričaju i rade bukvalno šta god hoće, da ruše Ustav i Daytonski mirovni sporazum, a da drugima zabrane političku viziju i slobodu iznošenja stavova'', kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje u vezi s aktualnom krizom i Godišnjim nacionalnim planom, Izetbegović je kazao kako se Ustav i zakon moraju poštovati, što je definirano i u članu 3. sporazuma koji je potpisao sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

''Dakle odazvati se na poziv NATO štaba koji smo dobili u decembru prošle godine i poslati traženi Godišnji nacionalni program u Bruxelles. Ali sadržaj programa može zadovoljiti srpsku stranu'', naveo je Izetbegović naglasivši kako je njihov stav da BiH neće ući u NATO ako to ne učini Srbija i da neće imati jaču vojnu suradnju s NATO-om od Srbije, što može biti realizirano kroz vojni dio Programa koji u sljedećem razdoblju može biti skroman.

''Ali, nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom o ovoj temi, stekao sam dojam da njegov cilj nije da postigne kompromis i riješi krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH'', dodao je.

O HDZ-u

Komentirajući odnose SDA i HDZ-a, Izetbegović je rekao kako su na osobnoj razini ti odnosi korektni, komunikacija dosta dobra, unatoč potpuno različitom viđenju principa na kojem treba graditi budućnost BiH.

Dodao je kako HDZ insistira na etničkom principu, unatoč presudama Europskog suda za ljudska prava i stavovima iz Mišljenja Europske komisije, i predlaže tako koncipirane izmjene Izbornog zakona.

SDA, ističe Izetbegović, kani pratiti europske standarde i pojačavati prevagu građanskog principa, i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ukoliko one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti.

''Je li moguće postići kompromis s obzirom na ovako udaljene stavove? Jeste, ali će to tražiti vremena. I ići u smjeru koji nam je uvjetovala Europska komisija'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close