VIP-ovci

Tko su štićene osobe u BiH

Fadil Novalić i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, imaju osiguranje FUP-a pri kretanju
Vijesti / Politika | 17. 08. 2020. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetine VIP osoba iz BiH, uglavnom iz političkog života, imaju policijsku zaštitu, objavile su Nezavisne novine.

Tako, recimo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske poduzima mjere posebnog osiguranja prema 12 osoba u skladu s Uredbom o određivanju osoba i objekata koji se posebno osiguravaju.

U skladu s tom uredbom, posebno se osiguravaju Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Ramiz Salkić i Josip Jerković, potpredsjednici Republike Srpske, te Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske čuvaju i Nedeljka Čubrilovića,  predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, Dragana Lukača, ministra unutarnjih poslova, te Sinišu Kostreševića, direktora Policije Srpske.

"Također, u skladu s navedenom uredbom, a na osnovu rješenja ministra unutarnjih poslova, mjere posebnog osiguranja se mogu poduzimati i prema drugim osobama i objektima kada sigursnoen okolnosti to zahtijevaju", rekli su za Nezavinse iz MUP-a Srpske.

Kako saznajemo u Federalnoj upravi policije, oni, po mjestu stanovanja, osiguravaju pet političkih osoba.

"U pitanju su Fadil Novalić, premijer FBiH, njegov zamjenik, odnosno ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, zatim Ensad Korman, vršitelj dužnosti direktora FUP-a, te Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", rekli su Nezavisnima iz FUP-a.

Pritom, Novalić i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, imaju osiguranje FUP-a pri kretanju.

Također, u skladu s važećim propisima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava članove Predsjedništva BiH (Milorad Dodik, Šefik Džaferović, Željko Komšić), ali i predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju.

Direkcija, pritom, obezbjeđuje i ministre u Vijeću ministara BiH, kao i  predsjedavajućeg i zamjenike domova Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, na popisu su Nikola Špirić, predsjedatelj Doma naroda, te njegovi zamjenici Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ali i Nebojša Radmanović, predsjedavajući Zastupničkog doma, te njegovi zamjenici Borjana Krišto i Denis Zvizdić.

"U skladu s važećim propisima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava i predsjednika Suda BiH (Ranko Debevec), glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH (Gordana Tadić), te i druge VIP osobe u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH i procjenom njihove ugroženosti. Direkcija također osigurava i strana izaslanstva tijekom njihove službene posjete BiH", kazali su Nezavisnim novinama iz Direkcije.

Kopirati
Drag cursor here to close