15 kandidata

Tko su kandidati za članove Predsjedništva BiH?

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ima pet kandidata i to: Jerko Ivanković-Lijanović ispred Narodne stranke Radom za boljitak, Dragan Čović ispred HDZ-a BiH, Boriša Falatar ispred Naše stranke...
Vijesti / Politika | 20. 09. 2018. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjim općim izborima u Bosni i Hercegovini, za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ukupno je prijavljeno 15 kandidata, što je najmanji broj od uvođenja ove funkcije.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ima pet kandidata i to: Jerko Ivanković-Lijanović ispred Narodne stranke Radom za boljitak, Dragan Čović ispred HDZ-a BiH, Boriša Falatar ispred Naše stranke, Diana Zelenika ispred HDZ-a 1990 i Željko Komšić ispred Demokratske fronte.

Kada je u pitanju član Predsjedništva iz reda srpskog naroda kandidirale su se četiri osobe. Kandidati za srpskog člana kolektivnog šefa države su Mirjana Popović iz Srpske napredne stranke, Mladen Ivanić ispred Saveza za promjene, Milorad Dodik ispred Saveza nezavisnih socijal-demokrata, te Gojko Kličković ispred Prve SDS.

Kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva ima šest. Mirsad Hadžikadić kandidat je ispred Platforme za progres, Fahrudin Radončić ispred SBB-a, te Senad Šepić ispred Nezavisnog Bloka. Šefik Džaferović je kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović je kandidat ispred SDP-a, dok je Amer Jerlagić kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close