Liste

Tko se bori za zastupničke fotelje?

Rok za podnošenje lista u Središnje izborno povjerenstvo je 9. srpnja. Zastupnici u Zastupničkom domu BiH iz FBiH biraju se u pet izbornih jedinica.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2018. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina stranaka u Federaciji BiH u borbu za zastupničke fotelje u Zastupničkom domu parlamenta BiH ići će s poznatim licima, jer smatraju da će tako ostvariti izbornu pobjedu u listopadu, pišu Nezavisne novine.

Iako u strankama nisu bili voljni govoriti o imenima koja će se naći na listama, Nezavisne novine navode kako stranke finaliziraju izborne liste te da će nositelji biti provjereni kadrovi, koji već nekoliko izbornih ciklusa ostvaraju dobar rezultat.

'''Doznajemo da rukovodstva pojedinih stranaka nisu zadovoljna onim što su neki zastupnici uradili u ovom mandatu pa ih najvjerojatnije očekuje rampa za ulazak na zastupničke liste'', pišu banjalučke novine.

Zvizdić ministar, Izetbegović zastupnik

Rok za podnošenje lista u Središnje izborno povjerenstvo je 9. srpnja. Zastupnici u Zastupničkom domu BiH iz FBiH biraju se u pet izbornih jedinica. Kako Nezavisne neslužbeno doznaju, u najjačoj bošnjačkoj stranci SDA za Izbornu jedinicu 3 (Sarajevo) kandidati za nosioca liste su Bakir Izetbegović, lider SDA, i Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, a Zvizdić bi, ako uđe u parlament, svoj mandat mogao prepustiti nekom drugom ukoliko SDA pobijedi i uđe u vlast, jer će preuzeti neku od ministarskih dužnosti.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i član Kadrovske komisije, kaže za Nezavisne novine kako su svi općinski odbori SDA već dostavili svoje prijedloge, ali nije želio otkrivati tko se nalazi na listama.

"Kadrovska komisija će najdalje do četvrtka zakazati sjednicu, na kojoj će donijeti odluku o tome tko će ispred ove stranke biti nositelji mandata iz svih izbornih jedinica u FBiH, ali i iz RS", rekao je.

SDP BiH će, kako tvrde Nezavisne, do kraja ovog tjedna objaviti službenu listu kandidata za Zastupnički dom BiH.

Nikšić nositelj, Radončić nezadovoljan

''Neslužbeno doznajemo da će lider stranke Nermin Nikšić biti nositelj liste stranke za Izbornu jedinicu 2 (Mostar, Konjic, Prozor-Rama, Jablanica, Čapljina), aktualni zastupnik u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović za Izbornu jedinicu 3, a Zukan Helez, član Predsjedništva stranke i zastupnik u Zastupničkom domu FBiH za Izbornu jedinicu 4 (Zenica, Tešanj, Maglaj, Žepče, Bugojno, Usora)'', navode Nezavisne novine.

SBB bi do četvrtka trebao objaviti liste za Zastupnički dom BiH, a kako navode Nezavisne, za nositelja liste za Izbornu jedinicu 3 koplja se lome između aktualnog zastupnika u Zastupničkom domu BiH Damira Arnauta i ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska, koji, kako izvor Nezavisnih kaže, uživa veliko povjerenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Neizvjesno je, navode novine, hoće li za izborne jedinice 4 i 5 (Zenica i Tuzla) nositelji lista ponovo biti Mirsad Isaković i Mirsad Đonlagić, koji je u ovom mandatu bio predsjedavajući Kluba SBB-a. Navodno, Đonlagić je upitan zbog godina, a Isaković, iako ga je Općinski odbor Zenica već predložio, zbog toga što Radončić nije do kraja zadovoljan njegovim angažmanom.

Radončić bi prema neslužbenim saznanjima trebao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, a posljednjih dana nagađa se kako bi kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred SBB-a mogao biti Adnan Terzić, direktor JP "Autoceste FBiH".

Deefovci ne žele u fotelje?

Iz HDZ BiH su kazali da će 9. srpnja predati kandidatske liste za sve razine te da iz općinskih organizacija stižu prijedlozi i da je već dosta njih na stolu.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, ističe za Nezavisne da još nisu utvrdili nositelje lista i da će ovih dana to učiniti.

"Kada to uradimo javnost će s tim biti i upoznata", rekla je. Upitana da kaže koga su to općinske organizacije predložile, Krišto je kazala da to ne može reći, jer o svemu na koncu mora odlučiti Predsjedništvo stranke.

U DF-u nisu bili raspoloženi za priču na ovu temu, a kako se neslužbeno doznaje, veliki broj zastupnika koji su u ovom mandatu bili u Zastupničkom domu BiH ispred ove stranke to više ne želi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close