Stupovi prava

Tko postavlja pitanja Mostarcima?

Vijesti / Politika | 09. 12. 2014. u 10:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Dana ljudskih prava, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH), u suradnji sa Oštrom nulom (Banja Luka), Centrom za mlade “Kvart” (Prijedor) i udruženjem “Agape” (Ljubuški), organizirali su akciju plakatiranja u osam gradova širom BiH, sa porukom “Postojiš li, vrijediš li, jesi li si slobodan/na?”

Inicijativa će sutra, 10. prosinca ispred Katedrale u Sarajevu i na Španjolskom trgu u Mostaru postaviti “stubove prava” u 12 sati, na kojim će biti istaknuti konkretni zahtjevi prema novoizabranim predstavnicima u vezi sa rješavanjem ključnih pitanja diskriminacije i kršenja ljudskih prava u zemlji.

Istog dana će se u Stocu održati javna tribina “Slobodni Stolac” u 17 sati, nakon čega slijedi nastup Kontre i DJ Soula u 20 sati, u stolačkom Locco Baru. U Gornjem Vakufu/Uskoplju, Inicijativa u suradnji sa Pozorištem mladih organizira prikazivanje predstave “Samo nek’ ne puca”, reditelja Dine Mustafića po tekstu Emira Imamovića, priopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Ovo nije prvi put da se Mostarcima na ovaj način šalju poruke. Prije desetak godina na stupovima javne rasvjete bile su polijepljene male naljepnice s kratkom, ali jasnom porukom: Lažu i kradu.

Od tada se nije mnogo toga promijenilo, samo su možda poruke prelijepljene stotinama drugih plakata. Oni, na koje se poruka odnosila, ostali su isti.

Proteklih mjeseci bile su aktualne i poruke o pravosuđu u kojima je nepoznati autor detektirao probleme u sudovima i tužiteljstvima detaljno i bez dlake na jeziku i peru upućivao kritike sustavu i građanima koji sustav takav trpe.

Kopirati
Drag cursor here to close