Migrantska kriza

Tko je smio izdati naredbu da se migranti vrate?

"To je presedan. Policijski komesar HNŽ je prema presudi Kantonalnog suda HNŽ nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago kazao je kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.

"Kao predsjedavajući Skupštine HNŽ i u kontaktu sa ministrima u Vladi HNŽ dobio sam informacije da Vlada HNŽ ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac", rekao je Špago.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

Istaknuo je da nisu točne informacije kako Vlada HNŽ kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju. Prema informacijama koje ima policijski komesar HNŽ Ilija Lasić naredio je Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

"To je presedan. Policijski komesar HNŽ je prema presudi Kantonalnog suda HNŽ nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti", rekao je Špago.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ istaknuo je da policijski komesar HNK ruši pravni sustav države BiH i da se svi nadležni organi trebaju uključiti u sprječavanje takvog postupanja.

"Potrebno je da se u sve uključi Tužiteljstvo BiH. Ilija Lasić direktno ruši odluke državnih organa vlasti", kazao je Špago dodajući kako se slaže da ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem da ovakvo postupanje policije HNŽ ima elemente državnog udara.

Dodao je da Lasić ni u kojem slučaju ne smije donijeti bilo kakvu odluku kojom će derogirati odluke organa zaduženih za migracije.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović izjavio je za Klix.ba da su pripadnici MUP-a HNŽ vratili autobuse s migrantima s područja HNŽ na Ivan-sedlo, napomenuvši da takve odluke može donijeti samo policijski komesar.

"Policijski komesar HNŽ se očigledno konsultirao s nekim o toj odluci. Službene informacije nemam, jer cjelokupnu aktivnost vodi Služba za poslove sa strancima BiH. MUP KS samo pruža asistenciju, provodi aktivnosti", kazao  je Halilović.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je da su jake policijske snage na liniji između Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanske županije zaustavile autobuse s migrantima i naglasio da migranti neće biti vraćeni u Sarajevo.

"Sedam vozila, dva kombija i interventne jedinice su sačekale i nisu dozvolile ulazak autobusa s migrantima na područje Hercegovačko-neretvanske županije. Oni su na liniji kantona, ali migranti se neće vratiti u Sarajevo. Odluku o njihovom premještanju je donijelo Ministarstvo sigurnosti", rekao je Ujić.

Ministar Sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je kako je zaustavljanje konvoja sa migrantima koji putuju iz Sarajeva prema Mostaru "klasični državni udar".

Pet autobusa s 269 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.

Martinović: Špago obmanuo javnost

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović smatra kako je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago svojim današnjim izjavama "obmanu javnost o činjenicama vezanim uz postupak prebacivanja migranata s područja sarajevske županije na područje HNŽ-a".

"Kao najodgovornijoj osobi u vrhu zakonodavne vlasti današnji prioritetni zadatak bi mu (Špagi) trebao biti da sazove kolegij Skupštine HNŽ-a i uspostavi koordinaciju sa županijskom Vladom, Gradom Mostarom i odgovornima u Vijeću ministara BiH, kako bi dobili jasne odgovore u pokušaju rješavanja ovog problema, a ne bavljenjem statusom ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a koji još uvijek zakonito i savjesno obavlja svoju dužnost u cilju zaštite sigurnosti i imovine svih građana HNŽ-a", navodi Martinović u svom priopćenju za javnost.

Martinović dalje tvrdi kako predsjedavajući Skupštine HNŽ-a "ne razumije veličinu i složenost problema, moguće posljedice za naše građane i stabilnost županije niti je svjestan svoje odgovornosti u ovoj poziciji".

"Njegov istup ne ukazuje na želju za pomoći osobama koje su se našle u nedaći niti pridonosi rješavanju trenutne situacije, već naprotiv, koristeći njihov položaj stvara dodatne i bespotrebne političke polarizacije", stoji na kraju priopćenja za javnost zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića.

Kopirati
Drag cursor here to close