Izbori ili da?

Tko je otkrio toplu, izbornu vodu u Mostaru?

Vijesti / Politika | 04. 01. 2016. u 08:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Netko, vjerojatno, želi da se nešto događa i mimo stranaka koje su na vlasti'', izjavio je Salem Marić Oslobođenje navodeći kako pokretači Inicijative za Grad Mostar bez pravog plana samo skreću pažnju na sebe ističući kako ''možda imaju podršku i iz međunarodne zajednice''.

''Nitko nije otkrio nikakvu toplu vodu tako što je upitao građane žele li lokalne izbore u sljedećoj godini. I mi želimo lokalne izbore u 2016., a ovakvo razmišljanje dijele, siguran sam, gotovo svi stanovnici Mostara,'' rekao je Marić, uz konstataciju da je Inicijativa samo jedan vid reklame opozicijskih stranaka.

Naime, pokretači Inicijative za Grad Mostar, koja je od prošlog ljeta okupila stranke opozicije u Mostaru i koja za cilj ima održavanje lokalnih izbora već u ovoj godini, stava su da vladajuće stranke u gradu na Neretvi, HDZ BiH i SDA, nemaju potrebni legitimitet da same odlučuju o sudbini grada.

Najglasnije je, navodi Oslobođenje, novi (privremeni) lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, koji je za Oslobođenje naveo da HDZ BiH i SDA nisu bogom dati da kroje sudbinu Grada Mostara.

Inicijativa je u međuvremenu provela anketu na ulicama Mostara u kojoj je ispitano trenutno raspoloženje građana Mostara u pogledu održavanja lokalnih izbora u narednoj godini. Većina anketiranih Mostaraca za trenutno "stand by” stanje u Mostaru okrivila je upravo vladajuće stranke, dok je manji postotak onih koji su upirali prstom u međunarodnu zajednicu. Gotovo svi su kazali da već u 2016. žele lokalne izbore.

U međuvremenu Inicijativa je gostovala i u Uredu visokog predstavnika. Anketa na ulicama Mostara provedena je prije dvadesetak dana, a njezini rezultati će, kako je navedeno, biti stup daljeg djelovanja Inicijative.

Damir Džeba, čelnik mostarskog HDZ-a rekao je kako je pokrenuti inicijativu za nešto potpuno je legalno. No, zasmetao mu je način na koji djeluje Inicijativa za Mostar.

''Nema nikakvih problema, ali neka Inicijativu koju su započeli provedu kroz institucije s obzirom na to da stranke koje su na njezinom čelu imaju svoje predstavnike u domovima kako na federalnoj, tako i državnoj razini'', rekao je Džeba, koji je Inicijativu za Mostar okarakterizirao kao jeftinu priču za prikupljanje političkih bodova.

''Kao dan je jasno - i HDZBiH i SDA su za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, s tim što se naš koncept razlikuje od onog koji nudi Inicijativa za Mostar. Da je namjera Inicijative iskrena, mi bismo sigurno sjeli i s njima razgovarali. Ovako, ipak, sve ostaje na priči. Neka ponude modele, a prestanu optuživati nas za stanje koje vlada u gradu'', dodao je Džeba, ponovivši da je Inicijativa za Mostar samo jedna u nizu predstava za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close