Krivimo jedni druge

Tko i gdje kroji vanjsku politiku Bosne i Hercegovine?

Posjete visokih dužnosnika našoj zemlji ove godine bile su rijetkost, a domaći političari odlučili su je ispratiti svojevrsnim diplomatskim incidentom.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2020. u 08:45 Bljesak.info
Ko vodi vanjsku politiku u BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjeta ministra vanjskih poslova Rusije našoj zemlji i danas izaziva reakcije domaćih političara. Dok bh. dužnosnici krive jedni druge postavlja se pitanje tko i gdje kroji vanjsku politiku Bosne i Hercegovine. Posjete visokih dužnosnika našoj zemlji ove godine bile su rijetkost, a domaći političari odlučili su je ispratiti svojevrsnim diplomatskim incidentom.

Posjeta Sergeja Lavrova BiH, 2018. godina. Ne samo da je tu državna zastava, već i sva tri tadašnja člana Predsjedništva BiH. Sergej Lavrov u posjeti našoj zemlji. Razlika je i da su poruke prije dvije godine bile dosta umirujuće i prijateljske. I najvažnije odavali smo utisak ozbiljne države. Danas, posjeta visokih dužnosnika našoj zemlji otkriva ne samo različite stavove, već i stvarnu situaciju zategnutih političkih odnosa unutar BIH.

''Ono što Rusija odavno radi jeste jedno neprincipijelno i neselektivna podrška bez obzira šta radili lideri iz RS, predvođeni Dodikom, je protiv glavnih opredjeljenja BiH to je direktno miješanje u unutarnje stvari BiH'', govori  Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH rekao je iduće: ''Puno aktivnosti koje se događaju oko ključne stranke Bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana predsjednika Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima SDA tako da je to dio jedne sinkronizacije''.

Izetbegović je rekao kako s Džaferovićem koordinira bitne stvari, a s Komšićem skoro nikada.

U zgradi Predsjedništva BiH prikazali smo jedan incident, kako ga je nazvao ruski ministar. Kazao je da on suštinski nije bitan za stav i odnose s Rusijom, ali vjeruje da bh. političari rade po nečijem nalogu, aludirajući na veleposlanstva zapadnih zemalja, prenosi BHRT. Odgovor je uslijedio.

''BiH je neovisna zemlja unatoč činjenici da tamo postoje još vanjski faktori najprije u obliku OHR-a što je, smatram, kao anahroizam. BiH u skladu sa svojim ustavom i Dayonskim sporazumom treba sama odlučivati o svojoj vanjskopolitičkoj liniji'', kazao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije

Sve navodi na zaključak da kada je u pitanju nadgradnja i održivost vanjskopolitičkog života BiH nije nešto s čime se možemo pohvaliti. Jasno je da Rusija odmjereno nastupa prema BiH, kao i mnoge druge sile, kažu analitičari.

Adnan Huskić, politički analitičar istaknuo je: ''Mislim da je zdravije za nas i naše političare da politika odnosa posebno prema velikim silama i dvije države u regiji bude bazirana na tome da mi budemo instrument njihove politike, već naprotiv da iskoristimo specifičnosti BiH u tom smislu, mi nažalost nismo to pokazali''.

''Svi članovi predsjedništva viđeni su sa strane velikih sila kao marginalni ljudi koji nisu u stanju ' odgovorno upravljati procesom reformi u državi kojom rukovode, sam po sebi Balkan nikad nije imao preveliki značaj za neku od sila unutar Europe, ali je bio odlično mjesto da se susretnu sa svojim interesima'', kazao je Igor Davidović, bivši diplomat.

Umjesto dogovora i zajedničke budućnosti taoci smo sitnih, političkih interesa. I bit će tako dok naše političke elite ne shvate da se vanjska politika kreira u BiH, a ne gradovima velikih sila. Jer sile vođene svojim interesima neće se ni sjećati ovih scena.

Kopirati
Drag cursor here to close