Petrić tvrdi

Tko glasuje: 'Priče o umrlima su samo priče'

Petrić ističe da su priče o velikom broju umrlih na biračkom popisu samo priče i napominje da je teško očekivati da neko zloupotrijebi tu činjenicu jer je lako uočljiva i lako dokaziva.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2018. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Branko Petrić kaže da nije suglasan sa konstatacijom da političke stranke vladaju SIP-om i navodi da su sve to paušalne tvrdnje, jer nitko nikada nije ništa konkretno dokazao.

"SIP primjenjuje važeće zakone i donosi takve odluke. Sve one podliježu sudskoj provjeri ako se netko žali, pa i provjeri pred Ustavnim sudom BiH, i više od 97 posto ih bude potvrđeno u prvoj provjeri, a ostale u ponovnom postupku. Mislim da najveću galamu dižu oni koji pokušavaju da se infiltriraju u njegovu strukturu, pa im to ne uspijeva ili nedovoljno uspijeva, pa preventivno, da se i drugi onemoguće u toj namjeri", kaže Petrić. 

On je za "Nezavisne novine" rekao da se ne slaže ni sa ocjenom da su birački popisi neuredni. 

Popisi uredni

"U posljednje vrijeme su plasirane mnoge neistine u vezi sa biračkim popisima, a onda su se mnogi, zvani i nezvani, uglavnom za ovu problematiku neuki i samouki, utrkivali davanjem katastrofičnih izjava, ocjena i zahtjeva", naglašava Petrić. 

Petrić ističe da su priče o velikom broju umrlih na biračkom popisu samo priče i napominje da je teško očekivati da neko zloupotrijebi tu činjenicu jer je lako uočljiva i lako dokaziva. 

"Do sada smo imali samo jedan takav slučaj, i to davno, i tu smo izbore poništili", dodaje Petrić. 

Velika dijaspora

Kada je riječ o glasanju putem pošte, Petrić navodi da je BiH poznata kao zemlja sa velikom dijasporom, te da je glasanje poštom prepoznato kao prihvatljivo, iako uz malo kompliciranu, ali neophodnu proceduru. 

"Ispočetka su tu mogućnost koristile stotine tisuća ljudi, da bi zbog povratka ili proteka vremena taj broj spao na tridesetak tisuća. Međutim, za prošle lokalne izbore je došlo do znatnog, a za ove opće izbore drastičnog povećanja", rekao je Petrić. 

On je dodao da je unapređenje biračkog procesa i uvođenje novih tehnologija - neminovnost.

Kopirati
Drag cursor here to close