Biranje za biranje

Tko će, ako Čović neće?

Odavno se nije ovoliko dugo čekao bijeli dim kad su u pitanju kandidature za izbore u BiH.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2022. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović neće biti kandidat za člana Predsjedništva ispred HDZ-a BiH a uz podršku HNS-a. Procurilo je to od navodno pouzdanih izvora iz HDZ-a BiH koji održava drugi dio sjednice predsjedništva stranke. Navodno, Borjana Krišto je najozbiljiji kandidat.

To je i sam čelnik HDZ-a BiH i HNS-a potvrdio još u svibnju rekavši kako nije zajednički kandidat za Predsjedništvo ispred HNS-a BiH.

''Nitko nije sjedio i pričao o tome. Ideja ima bezbroj kroz HNS. Što danas imamo je to da će HDZ BiH predložiti kandidata za člana Predsjedništva. Vodit će se računa da to bude do kraja kompetetna osoba i da ga podržava cijelo Predsjedništvo HNS-a. To pitanje ćemo otvoriti krajem lipnja kad budemo slagali sve liste HDZ-a BiH i HNS-a'', kazao je okupljenim medijima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru 20. svibnja ove godine.

No, unatoč tomu, njegovo ime spominjalo se kao jedino moguće za ovu funkciju ali se analiziralo i kako njegova kandidatura može izazvati kontra-efekt pa navući ''bijes'' glasača Željka Komšića kojem je, kako je znao reći, jedini cilj pobijediti Čovića.

Potom se i mostarski gradonačelnik Mario Kordić uvlačio u cijelu priču kao čovjek koji nema repova za sobom i koji je miljenik međunarodne zajednice. No, njegovo ime je ''obrisano'' što je potvrdio i sam Čović.

U međuvremenu, potiho su se počela provlačiti neka druga imena pa se u kuloarima spominjao i Josip Grubeša, ali i Borjana Krišto i Bariša Čolak. Čović, prema nekim teorijama, ne smije na megdan s Komšićem, ali se spominje i nemilost međunarodne zajednice pa su curile informacije koje su se pozivale na visoke dužnosnike HDZ-a iz Hrvatske kako mu nije naklonjen ni hrvatski premijer Andrej Plenković.

Jučer je na pressici Čović pak rekao kako se radi o pet imena. Sada pak ''cure'' informacije o tome kako je sve spalo na tri imena. Javnost čeka da vidi tko će biti kandidat za člana Predsjedništva ako Čović neće.

Odavno se nije ovoliko dugo čekao bijeli dim kad su u pitanju kandidature za izbore u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close