Unutarnje podrivanje i svakodnevni napadi

Tko blokira put BiH u NATO?

"Prepuštanje borbe na polju unapređenja suradnje s NATO-om samo ministru obrane Helezu, zaista je obeshrabrujući i nedržavnički pristup koalicijskih partnera".
Vijesti / Politika | 16. 01. 2024. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već duže od pet mjeseci na sjednicama Vijeća ministara BiH nije se našla niti jedna točka dnevnog reda vezana za suradnju BiH s NATO-om, čime se ostvaruju najave predstavnika iz RS-a, iz kolovoza prošle godine, da će obustaviti sve aktivnosti suradnje s NATO-om, tvrdi predsjednik Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

Svi pokušaji Povjerenstva BiH za suradnju s NATO-om, čiji rad koordinira Ministarstvo vanjskih poslova BiH, da u dnevni red sjednice uvrsti materijale vezane za predmetnu suradnju ostali su bezuspješni, kazao je.

Svakodnevne dileme

Dodaje kako ni benigni prijedlog izmjene imena članova Povjerenstva nije dobio suglasnost Kolegija VM za uvrštavanje na red sjednice, baš kao ni višestruki pokušaji uvrštavanja materijala pod nazovom Informacija o preporukama NATO-a po dokumentu "Informacija o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH 2021 i Programa reformi Bosne i Hercegovine 2022".

"Jedino članstvo u Savezu svim građanima BiH može pružiti adekvatne sigurnosne garancije i preduprijediti svakodnevne dileme naoružavaju li se naši susjedi zarad obrambenih ili ofanzivnih ciljeva. Također, unutarnje podrivanje i svakodnevni napadi na ustavno-pravni poredak i ratna retorika, koja se postepeno, ali sve glasnije spominje u javnoj raspravi, samo su neki od pokazatelja neohodnosti ubrzanja puta BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u", dodao je.

Obeshrabrujući i nedržavnički pristup

Stoga, kako tvrdi Hadžović, i čudi indolentnost vladajuće strukture iz Federacije, oličene u partnerima iz Trojke i HDZ-a BiH, da dopuštaju svojim partnerima iz vlasti tolike ustupke nauštrb interesa i opravdano zabrinutih građana.

"Prepuštanje borbe na polju unapređenja suradnje s NATO-om samo ministru obrane Helezu, koji se ponekad donkihotski bori za podršku i unutar vlastite stranke, zaista je obeshrabrujući i nedržavnički pristup koalicijskih partnera. Fokusiranje na dobijanje pregovaračkog statusa s EU je zaista pozitivan i opravdan pristup, ali odricanje od strateških ciljeva, koji su vjerovatno u ovom trenutku značajniji za sigurnost i opstojnost BiH, ne mogu i ne smiju biti zapostavljeni niti predmetom bilo kakve političke trgovine ma koliko to izgledalo primaljivo", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close