Ruski saveznik Mile

The Hill: Dodik je proruski populist koji igra opasnu igru za Kremlj u BiH

''Kremlj igra veoma opasnu igru kroz ulogu proruskog populiste Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS'', piše u tekstu.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 16:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadni saveznici Bosne i Hercegovine moraju biti svjesni da njihov utjecaj u BiH i široj regiji polako slabi, piše Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća za BiH iz Washingtona, a u tekstu koji je objavio internet magazin The Hill.

''Nakon što su vodeću poziciju predali Europskoj uniji, SAD su dozvole silama kao što su Kina i Rusija da se bore za utjecaj u jugoistočnoj Europi. Kina i Rusija mogu u novoj demokraciji kakva je u BiH, svoj utjecaj na ekonomiju i sigurnost, provoditi bez mnogo protivljenja Zapada'',  ističe ona u autorskom tekstu objavljenom povodom 26. godišnjice referenduma o nezavisnosti BiH.

Spominje potom i kineski razvojni projekt „Put i pojas“, te iznosi činjenicu da su u regiji povećane investicije iz te države, iako su često snažno podržane državnim subvencijama.

''Jačajući svoj utjecaj na države koje teže ka EU, kao što su BiH, Srbija i Makedonija, Kina pokušava dobiti mjesto za EU stolom'', ističe ona.

Dok Kina stvara ekonomski utjecaj, Rusija se okrenula vojnom. Uplitanje Moskve u izbore nije ograničeno samo na SAD, Ukrajinu ili Siriju.

''Kremlj igra veoma opasnu igru kroz ulogu proruskog populiste Milorada Dodika, predsjednika manjeg bh. entiteta RS'', piše u tekstu.

Dodik, kako je navedeno u tekstu "negator genocida koji se nalazi pod sankcijama SAD-a", uspostavio je posebne odnose s Kremljom. Delkić pominje i kupovinu dugih cijevi za policiju RS, te podsjeća da su se ruski dobrovoljci borili na strani RS-a tijekom agresije na BiH.

Ističe da je u Državnoj obrambenoj strategiji SAD-a zaključeno kako su Kina i Rusija glavni izazovi za sigurnost i interese SAD-a.

''Nigdje to nije više vidljivo nego u BiH, gdje je brz i strateški snažan odgovor SAD-a imperativ. Kao što je rekao senator John McCain, ako ignoriramo ovu regiju n činimo to na svoju štetu'', navela je Delkić. 

Kopirati
Drag cursor here to close