Ministar financija BiH

Tegeltija: Zbog Dodika RS-u prijeti financijski slom

Kao primjer naveo je i prošlogodišnju odluku Njemačke da uskrati stotine milijuna eura pomoći namijenjene projektima koji su trebali biti realizirani na teritoriju RS.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2023. u 12:13 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je, tvrdi Hina, kako Republika Srpska trpi značajne financijske posljedice zbog postupaka i politike koju vode političari tog entiteta predvođeni Miloradom Dodikom, a izrazio je zabrinutost zbog najave da će međunarodna zajednica nastaviti s tim pritiskom.

Tegeltija, kojeg je za ministra financija imenovao Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), potvrdio je u intervjuu objavljenom u petak da je RS zbog svojih političkih odluka do sada povukla deset puta manje financijskih sredstava iz međunarodnih izvora nego Federacija BiH.

Kao primjer naveo je i prošlogodišnju odluku Njemačke da uskrati stotine milijuna eura pomoći namijenjene projektima koji su trebali biti realizirani na teritoriju RS. Takvu mjeru vlada u Berlinu obrazložila je kaznom zbog neprihvatljivih Dodikovih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt najavio je početkom tjedna, u istupu pred zastupnicima britanskog parlamenta, kako bi ti takva uvjetovanja ubuduće mogla biti pojačana te je kazao da očekuje sličan pristup i od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Schmidt je ocijenio kako siromašna RS ne može opstati bez međunarodne financijske potpore. Vlada tog entiteta zbog sve veće izolacije kojoj je izložena prisiljena je zaduživati se prodajom obveznica na inozemnim tržištima.

Zbog lošeg kreditnog rejtinga kakav ima Republika Srpska takve vrijednosnice otkupljuju samo burzovni špekulanti, a vlada RS prisiljena im je za to plaćati visoke kamate.

Na taj je način u RS-u 2022. godine, kada su održani izbori, financirano povećanje plaća i mirovina te je masovno dijeljena bespovratna pomoć od po 50 eura zaposlenima u javnom sektoru kao i studentima i učenicima.

Za Tegeltiju je Schmidtova najava pokušaj da se političkim pritiscima "slomi RS".

"Ovo nije ni protiv političara, ni protiv pojedinaca, nego je riječ o Schmidtovoj otvorenoj prijetnji da će Republika Srpska biti financijski iscrpljena", kazao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close