Manjača

Tegeltija traži vježbu

Tegeltija smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra obrane predstavlja kršenje Zakona o obrani BiH i da je to neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru obrane u Vijeću ministara Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. listopada.

Tegeltija je, između ostalog, istaknuo da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe "Manjača 21" nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar obrane ne postupi po istom, biti prinuđen postupiti u skladu s ovlastima predsjedatelja Vijeća ministara iz Zakona o Vijeću ministara.

"Uvažavajući epidemiološku situaciju u BiH, poznato nam je da je tijekom ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti Oružanih snaga BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih tijela u BiH. U pogledu financijskih sredstava, poznato Vam je da je Vijeće ministara usvojio Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, čime je omogućeno da Oružane snage BiH nesmetano funkcioniraju i izvršavaju zakonom propisane i definirane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana", ističe se u pismu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Tegeltija smatra da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra obrane predstavlja kršenje Zakona o obrani BiH i da je to neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.

"Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe 'Manjača 21', te da me o tome obavijestite", navodi se u pismu Tegeltije o kojem su obaviješteni svi članovi Predsjedništva. Milorad je Dodik pak zatražio Podžićevu smjenu.

Video: Izjava ministra odbrane BiH Sifeta Podžića o prolongiranju bilateralne vježbe Manjača 21

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close