26. godišnjica

Tegeltija: Današnja BiH ne odgovara Daytonskom sporazumu

Vijesti / Politika | 20. 11. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Opći okvirni sporazum za mir koji je potpisan u Daytonu 1995. godine kao međunarodni ugovor kojim je uspostavljen mir i dogovorena današnja BiH ostao je nepromijenjen kao dokument, ali mu današnja stvarnost u BiH ne odgovara", rekao je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je objasnio da je današnja stvarnost u BiH kreirana proizvoljnim odlukama OHR, raznim nametanjima, prisilnom centralizacijom i otimanjem nadležnosti od Republike Srpske.

"Kada bi neko objektivan danas čitao odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, poredeći ih sa stvarnim stanjem na terenu BiH, osnovano bi postavio pitanje, da li se ovaj sporazum uopće odnosi na ovu zemlju", ocijenio je Tegeltija.

On je istakao da je takvom implementacijom do te mjere izvitoperen taj sporazum da su pojedina cijela poglavlja sporazuma besmislena, jer se više nemaju na što primijeniti.

"Najočitiji primjer su vojni aspekti sporazuma, koji su u vrijeme potpisivanja bili njegov najznačajniji dio, a danas se suštinski nemaju na što primijeniti jer podrazumijevaju postojanje tri vojske u BiH", naveo je Tegeltija povodom 26 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Očito je, kaže Tegeltija, da su Bošnjaci podržani OHR-om i stranim faktorom tretirali Dejtonski mirovni sporazum kao prelazno rješenje na putu centralizacije BiH putem njegovog izigravanja, dok su Srbi, Hrvati, Republika Srpska s dobrom vjerom pristupili tom sporazumu.

Tegeltija je naglasio da je danas apsurdna situacija da se Republika Srpska u Sarajevu i pojedinim međunarodnim krugovima optužuje za kršenje tog sporazuma zato što se na njega poziva i traži da se stvari u BiH vrate u njegove okvire.

S druge strane, ističe on, Bošnjaci se vode svojim unitarističkim namjerama, etatističkim pristupom, koji ide do etatističkog fatalizma, kod kojeg se svaka decentralizacija proglašava fatalnom za BiH, što je daleko od istine i modernih državnih modela decentralizirane države, jer etatizam je premašen.

Prema njegovim riječima, na kraju je takva izvitoperena primjena Dejtonskog sporazuma dovela da su dva od tri konstitutivna naroda duboko nezadovoljna sadašnjom BiH, a jedan se grčevito bori da zadrži trenutno stanje do kojeg se došlo izigravanjem sporazuma.

"Reset u daytonske okvire je zato nužan da bi BiH mogla biti funkcionalna zemlja, dovoljno komotna za sve konstitutivne narode i oba entiteta", naglasio je Tegeltija.

Sutra se navršava se 26 godina od kada je u američkoj bazi Wright-Patterson u Daytonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Kopirati
Drag cursor here to close