Neki pomak?

'Tajni' sastanak u Mostaru

Natezanje oko formiranja vlasti svelo se na međusobna optuživanja stranaka o tome tko blokira proces.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2019. u 10:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka koje participiraju u Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije sastali su se danas u zgradi županijske skupštine. Pred zgradom županijske Skupštine zatekli smo predstavnike HDZ-a BiH, SDA, SDP-a, SBB-a i HRS-a.

Službenih najava sastanka nije bilo, a za pretpostaviti je da će se raspravljati o formiranju vlasti u ovoj županiji koja je zapela na formiranju skupštinskog rukovodstva.

Podsjećamo, natezanje oko formiranja vlasti svelo se na međusobna optuživanja stranaka o tome tko blokira proces.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, ranije je rekao kako SDA manipulira te da je jedini dogovor koji su HDZ i SDA postigli u HNŽ-u onaj o izboru dvojice zamjenika predsjedavajućih Skupštine.

Rekao je kako je Županijski odbor HDZ-a na nudio SDA prijedlog izbora zamjenika predsjedatelja Skupštine iz reda srpskog naroda, te potom imenovanje predsjedatelja Skupštine i mandatara Vlade.

''N a našu žalost, do danas, njihovi predstavnici nisu poduzeli dogovorene korake niti dali suglasnost za sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se realizirao taj dogovor. Po tome je vidljivo da nisu ni prihvatili naš prijedlog, a sami potom govore o nekakvim kočnicama. S druge strane, postoji potreba da se održi sjednica Skupštine, što su tražili zastupnici iz hrvatskog kluba, njih 15, i vidimo da taj zahtjev podržavaju i još neki zastupnici. To je više od natpolovične većine. Osobno sam dao suglasnost za sazivanje takve sjednice, ali gospodin Špago (Šerif, dopredsjednik Skupštine – SDA) nije'', rekao je.

Županijska SDA koja je rekla kako su ''zastupnici Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ izvršili klasičnu zamjenu teza, iako su svjesni da u ovom trenutku nije moguće na zakonit način sazvati sjednicu Skupštine''.

Drugi pak izvori navode kako je u priči oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sporna podjela resora. Oni tvrde kako HDZ BiH traži vraćanje resora obrazovanja u hrvatsku kvotu, a iz SDA ne žele čuti slova o tome da dobiju manje od šest resora, koliko im je pripalo u prethodnom mandatu''.

Najvjerojatnije ćemo sačekati jesen da se napravi korak naprijed, a do tada ovo će tijelo držati neslavan rekord.

Naime, u ''Analiza rada zakonodavnih institucija vlasti na kantonalnom nivou'' Centara civilnih inicijativa stoji kako je Skupština HNŽ, koja je za tri mjeseca jedino izabrala izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH prva po neproduktivnosti u Federaciji BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close