SIPA

Svi bi bili direktor, a svi mogu u mirovinu

Iz HDZ-a BiH već je stigla najava da će, u sadašnjem sazivu i aktuelnim političkim okolnostima, izostati podrška ministara iz te stranke.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2019. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imenovanje direktora državne Agencije za istrage i zaštitu, moglo bi se naći na sljedećoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine- koja još nije zakazana.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, predložio je Vijeću ministara Pericu Stanića - najbolje rangiranog od trojice kandidata koji su dobili zeleno svjetlo parlamentarnog Nezavisnog odbora.

No, BHRT izvještava kako se pojavila nova prepreka – svi kandidati ispunjavaju uvjete za mirovinu ali i da postoji nekoliko verzija za rasplet ove problematike.

Iz HDZ-a BiH već je stigla najava da će, u sadašnjem sazivu i aktuelnim političkim okolnostima, izostati podrška ministara iz te stranke.

Tako je Draqan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao kako ''nema nikakve mogućnosti da se ta aktivnost odvija u Vijeću ministara uz prisustvo predstavnika HDZ-a''.

U tom slučaju, Perica Stanić, koji je blizak SDS-ovim strukturama, ne bi mogao dobiti još jedan mandat, jer je za odluku potreban najmanje po jedan glas ministara iz konstitutivnih naroda. Procedura za izbor direktora SIPA-e specifična je od početka.

Iako ti podaci nisu traženi natječajem, na adresu Nezavisnog odbora stigla je anonimna prijava da barem jedan od kandidata ispunjava uvjete za mirovinu. Ispostavilo se da u mirovinu mogu sva trojica – Perica Stanić, Darko Ćulum i Žarko Laketa. Te podatke Nezavisni odbor proslijedio je Vijeću ministara.

Blokade, u ovom slučaju, neće biti, poručuje ministar, Mirko Šarović, a potvrđuje i predsjedavajući, Denis Zvizdić.

''Mislim da će biti vjerojatno na neki način usporenija dinamika rada i sastajanje Vijeća ministara, ali praktično je nemoguće da dođe do potpune blokade rada Vijeća'', rekao je Zvizdić.

Novi saziv Vijeća ministara, ako i kada bude formiran, dočekao bi isti zadatak. Iako lider HDZ-a tvrdi drugačije, u zastupničkim krugovima se nagađa da bi čak i SNSD-ovi ministri mogli podržati Pericu Stanića. Čeka se i rasplet priče o odlasku u mirovinu. Ukoliko bi to prošlo, natječaj bi morao biti ponovljen, jer na rang listi ne bi ostao nijedan prihvatljiv kandidat. Dok se to pitanje ne riješi, iako mu je istekao mandat, Perica Stanić ostaje na čelu SIPA-e.

Enes Obralija, zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora PSBiH, rekao je kako direktor Državne agencije za istrage i zaštitu ostaje u punom kapacitetu direktor.

''Imate odredbe ZUP-a, izmjene, po kojim on praktično ne bi smio napustiti dužnost'', rekao je.

Direktor SIPA-e mogao je da traži da bude razriješen, a mogao je i da bude smijenjen, ali samo tijekom mandata. Perici Staniću mandat je istekao petog studenog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close