Roswall i Konaković

Švedska će nam pomoći: Može li BiH sa strancima u EU?

Konaković je istaknuo i da se otvaranjem pregovora BiH s EU otvaraju i vrata integracije tržišta BiH u europsko što bi moralo privući i domaće i strane investitore.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2024. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković, izjavio je danas da je na sastanku s švedskom ministricom europskih poslova Jessikom Roswall razgovarao o tome da je na partnerima u vlasti na razini BiH da, tragom dobrog rezultata, nastave rješavati zakone o sudovima i o zaštiti osobnih podataka, kao i priču oko Agencije za europsku graničnu i obalsku stražu.

Paket podrške

"Svjesni smo naših obveza i zahvalni smo što je Švedska, kao i druge zemlje, ponudila pomoć u daljim koracima, jer ono što nas čeka kada usvojimo pregovarački okvir jeste mapiranje naših obveza i bit će nam lakše da one koji to znaju imamo uz sebe", rekao je Konaković na konferencija za novinare.

Smatra kako je "bitna usklađenost s vanjskom politikom EU", čime se pokazuje da je BiH opredijeljena za europski put.

Dodao je kako se na sastanku razgovaralo i o paketu podrške za zapadni Balkan, te da je to važna prilika za sve građane.

Konaković je istaknuo i da se otvaranjem pregovora BiH s EU otvaraju i vrata integracije tržišta BiH u europsko što bi moralo privući i domaće i strane investitore.

Fena / Roswall i KOnaković

"Tada govorimo o rješenju problema ili strahova zbog ogromnog mirovinskog fonda koji će biti uduplan u sljedećih osam godina zbog odlaska mladih ljudi iz BiH", rekao je Konaković.

Prednost vozačima na granici

Naglasio je kako se svi takvi problemi najbrže mogu riješiti integriranjem BiH u EU.

"BiH godišnje izvozi 93 posto svojih proizvoda na prostor EU i zemalja koje su kandidati za članstvo u EU. Izvoz u Kinu i Rusiju iznosi 0,8 posto. Prednost će imati i vozači koji čekaju na granicama s EU", rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, kreiranje pozitivnog ekonomskog ambijenta u BiH zadržat će mlade ljude da ne napuštaju BiH, a one koji su već otišli potaknuti će da se vrate.

Švedska ministrica rekla je pak kako je BiH pokazala ''opredijeljenost za svoj europski put kroz nekoliko novih zakona''.

Video: Roswall: Nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum

''Iskoristili ste ovaj trenutak. Svrha moje posjete je da pošaljem poruku s marljivim, napornim i dobrim radom. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na europskom putu i politički i financijski smo najveći bilateralni donator'', kazala je Roswall.

Može i sa strancima

Poručila je da tempo napredovanja BiH k EU ovisi samo o našoj zemlji.

''Ponavljam ono što je rekla Ursula von der Layen koja je bila u siječnju, u rukama BiH je da prihvati put koji ste prihvatili i ne dajte da vas išta skrene s puta. Vaše mjesto je u europskoj obitelji'', dodala je.

Na pitanje novinara je li moguće da BiH postane članica EU s obzirom na snažno prisustvo međunarodnom faktora – stranih sudaca, OHR-a i stranih trupa EUFOR-a, Roswell je odgovorila da može.

''Kada smo dodijelili kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Europsko vijeće odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijima morat ćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU. Da moguće je'', rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close