Dan općine

Svečana sjednica OV: Neum se razvija i postaje europski grad

Vijesti / Politika | 29. 08. 2017. u 06:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Dana općine Neum i blagdana Gospe od Zdravlja, zaštitnice neumske župe, u Neumu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Neum. 

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju- Križu u Neumu za sve poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik OV Neum Vinko Sentić otvorio je svečanu sjednicu i na samom početku pozdravio sve nazočne vijećnike, predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnike Crkve, posebice Mladena Boškovića, potredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ministre u Vladi HNŽ – Slađana Bevandu, Stjepana Krasića, Olivera Soldu i Donku Jovića, zamjenika župana Dubrovačko-neretvanske županije Joška Cebalo, Branka Bačića – zastupnika u hrvatskom Saboru, kao i predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti susjednih općina i gradova i iz BiH i Hrvatske : Opuzena, Slivno-Ravno, Ravno, Stolac, Čapljina, Čitluk, Ljubuški i druge, te predstavnike 113.-e Šibenske brigade.

Prigodno izvješće u povodu Dana općine Neum podnio je načelnik Općine Neum Živko Matuško. koji se osvrnuo na Proračun za proteklo razdoblje, naglasivši da bez obzira na određene poteškoće Općina Neum uspijeva financirati sve predviđene obveze.

Načelnik Matuško je u svom izvješću iznio sve kulturne manifestacije koje organizira i podupire Općina Neum, uspjehe neumskih športskih klubova, razvojne i gospodarske projekte koji su obilježili razdoblje od protekle sjednice OV do današnje.

Pored manjih infrastrukturnih projekata poput izgradnje javnog WC-a u kampu, izgradnje javnih stepeništa od ulice Kneza Mihajla Viševića do Neumske bojne, radovi na rekonstrukciji i sanaciji pojedinih gradskih ulica i sl., istaknuto je da će se uskoro početi i sa većim projektima za koja su djelomično osigurana sredstva što od županijskih i federalnih ministarstava i fondova, što od europskih. Okončane su pripreme i zaključen ugovor za izgradnju kolektorske mreže i crpne stanice „Bad“ u Tihoj Luci. Uskoro se počinje sa realizacijom projekta uređenja šetnice „Sunčana obala“ koja će se izvoditi u fazama, te i projekt IRENE kroz koji će Općina Neum postaviti LED uličnu rasvjetu u ulicama Kralja Tomislava, Ruđera Boškovića i djelu Zagrebačke.

Nazočnima su se obratili, i Neumljanima srdačno čestitali Dan općine i blagdan Gospe od Zdravlja, i Joško Cebalo, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, Donko Jović – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ, te potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Neum dodijeljene su i nagrade općine Neum za 2017. –u godinu, koje je uručio načelnik općine.

Skupna nagrada dodijeljena je medicinskim sestrama Hitne službe Doma zdravlja Neum za istaknuti dugogodišnji rad u hitnoj službi i doprinos u Domovinskom ratu. Zahvalnica s grbom općine Neum dodijeljena je Zlatku Glaviniću za izniman doprinos na području kulture, a Povelja sa grbom općine Neum Ivanu Benderu – za sudjelovanje u Domovinskom ratu i obrani od agresije Neuma i širih hrvatskih područja, kome će nagrada biti uručena naknadno.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su HKUD Lindžo Neum i Marin Previšić.

Kopirati
Drag cursor here to close