Hahn

Susjedi će 2025. u EU, a mi?

Hahn kaže kako bi ''2030. godina bila previše daleko za zemlje kandidate da se motiviraju da intenziviraju svoje napore''.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2018. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Integracija Zapadnog Balkana u Europsku uniju jedini je način da se regija održi u miru'', rekao je europski tajnik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn.

''Moramo promovirati ekonomsku suradnju i vladavinu zakona na Zapadnom Balkanu kako bi zemlje ove regije dostigle razinu EU i imale realnu perspektivu za pristupanje'', rekao je Hahn u intervjuu za njemački list Handelsblatt.

Naveo je kako ne može odrediti konkretne datume, ali da je 2025. godina vrlo važna za kredibilitet europske perspektive Zapadnog Balkana, što je široko prihvaćeno i u EU, prenosi Tanjug.

Dodao je kako bi ''2030. godina bila previše daleko za zemlje kandidate da se motiviraju da intenziviraju svoje napore''.

Hahn ipak ističe da je jedna stvar jasna, a to je da mora postojati jasna posvećenost k vladavini prava i borbi protiv korupcije na Balkanu.

''Godina 2025. je ambiciozan, ali ne i nerealan cilj za učlanjenje u EU za zemlje koje su najviše postigle na tom putu. To znači da se pregovori moraju završiti do 2023. godine. Također, riječ je o kredibilitetu EU. Kada zemlje kandidati ispune svoje obveze, mi moramo ispuniti naša obećanja'', rekao je europski tajnik.

Ocijenio je da će se Makedonija pridružiti Srbiji i Crnoj Gori koje su već na eurointegracijskom putu i koje su već počele pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

 


''Na Zapadnom Balkanu države su još slabe i proširenje Europske unije je jedinstven način za mirnu stabilizaciju regije. Ali kada će oni pristupiti EU, ne mogu dati točnu procjenu'', rekao je Hahn.

Ocijenio je da su u odnosu na ispunjenje kriterijima za pristupanje Srbija i Crna Gora najbliže, ali je dodao da nakon rješavanja spora s Grčkom oko imena zemlje, Makedonija ima dobre šanse da nastavi naprijed.

Prema njegovim riječima, iako ne postoji precizan datum, ipak je 2025. godina orijentacijski cilj od strane Europske komisije kao potencijalni datum za pristupanje zemalja s najvećim napretkom u regiji Zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close