Iznenađenje?

Subašić: Htjeli su nam poslati hrvatske vojnike, a sad dolaze još gori - nizozemski

Vijesti / Politika | 07. 04. 2023. u 19:50 Bljesak.info / Klix.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" kazala je za Preporod.info da je iznenađena odlukom EUFOR-a što baš nizozemski vojnici ponovo dolaze u BiH iako svoju misiju nisu ispunili 1995. godine u Srebrenici.

"Vjerujte da sam baš iznenađena. Prvo su htjeli da nam poture hrvatske vojnike, mi nismo dali. Sad nam daju još gore, nizozemske vojnike koji nisu obavili svoju misiju u Srebrenici. Čak 18 godina se kao sporna vodila naša tužba s nizozemskom vladom zbog uloge njihovih vojnika u Srebrenici, sada oni isplaćuju obiteljima odštete. Ako će biti onakvi kakvi su bili prije 30 godina, mi nećemo dozvoliti da oni dolaze", poručila je Subašić.

Dodaje da kao majka koja je u genocidu izgubila sina, nizozemskim vojnicima nakon svega što se dogodilo, ne vjeruje.

"Prošli put, 1995. godine kad se dogodio genocid nizozemski vojnici su se solidarizirali sa Srbima, bili su na strani naših neprijatelja, nisu bili na strani žrtava. Ni jednu žrtvu nisu spasili, nisu ni pomislili da je spase. Pred njihovim očima se desio genocid, pod njihovom zastavom i zaštitom. Oni su bili dužni svojom misijom da nas štite, a nisu. Mi u njih nemamo povjerenje, osim ako su nešto naučili da se pokažu i svoju grešku isprave", stava je Subašić.

Nizozemska će u listopadu u BiH poslati pješadijske jedinice iz sastava marinaca od 150 ljudi. Obavještajna jedinica od deset ljudi u lipnju također dolazi u BiH, a četiri časnika su već prisutna.

Ukupni broj vojnika EUFOR-a neće biti povećan, već će nizozemski vojnici zamijeniti vojnike drugih zemalja u misiji EUFOR-a koji odlaze u ovoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close