Sjednica u Orašju

Stranke HNS-a idu zajedno na lokalne izbore, pronalaze se rješenja za Mostar

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona, i okviru legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH
Vijesti / Politika | 16. 01. 2020. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HNS / Sjednica predsjedništva HNS-a u Orašju

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na sjednici održanoj u četvrtak u Orašju, kroz raspravu o Lokalnim izborima došlo je do jedinstvenog Zaključka i Odluke o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine, priopćeno je iz HNS-a.

Odluka se posebno odnosi na sredine, navode, gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja.

Raspravljajući o ovoj temi, stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora, uz zaključak za zajedničkim nastupom, posebno su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor. Izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati većina, HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi.

Foto: HNS BiH / Sjednica predsjedništva HNS-a u Orašju

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona, i okviru legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti u BiH, posebno naglašavajući izbore u Gradu Mostaru, legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Naglašeno je, navode, kako je postignut visok stupanj suglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora ove godine u Mostaru. Također, izaslanstva će nastaviti usuglašavati načela i stavove oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH  i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Foto: HNS BiH / Sjednica predsjedništva HNS-a u Orašju

Na sjednici je razmatran i prijedlog transformacije Vlade FBiH. Razmatrana je mogućnost odnosno prijedlozi za ukidanje neustavnih ministarstava i prijedlozi za formiranjem novih kao i razdvajanjem već postojećih ministarstava.

Na sjednici Predsjedništva prezentirane su smjernice djelovanja HNS-a u budućem razdoblju, uz ustavnopravni okvir djelovanja HNS-a. Smjernice su bazirane na strateškom dokumentu, odnosno Deklaraciji sa posljednjeg zasjedanja HNS-a. Prema raspravi, uz dopunjeno izdanje smjernica, Predsjedništvo će na idućoj sjednici donijeti konačan dokument, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close