Izviješće o Vladi HNŽ-a

Što je Vlada radila?

''Među ključnim mjerama koje je Vlada provela s ciljem fiskalnoga konsolidiranja i smanjenja proračunskog duga, bilo je rješavanje problema izvršnih sudskih rješenja…''
Vijesti / Politika | 23. 03. 2018. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije  je u 2017. godini prvi put ostvarila značajan višak sredstava u Proračunu koji je, u prvom redu, rezultat ušteda, priopćeno je iz Vlade koja je na 76. sjednici utvrdila Prijedlog Izvješća o radu Vlade za 2017. godinu.

Istaknuto je kako je  rad  Vlade u protekloj godini bio usmjeren na provedbu Akcijskog plana županije za realiziranje Reformske agende za BiH za razdoblje 2015.-2018. godina i Programa rada u 2017. godini, a napose na ostvarenje postavljenih ključnih ciljeva.

Istaknuto je donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom, na koji se čekalo više godina, a čiji je cilj zaustavljanje dugogodišnjega prirodnog pada nataliteta, te sve intenzivnije iseljavanje mladih obitelji.

Smanjenje duga

Zakonom su predviđena materijalna i druga davanja obiteljima radi pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, ali i pomoć u ostvarivanju reproduktivne uloge obitelji i poboljšanju kvalitete života u obitelji odnosno osigurano je pravo na financiranje opremanja novorođenog djeteta, dječji doplatak, naknadu za majke u radnom odnosu, te novčanu potporu za nezaposlene majke, za što će na godišnjoj razini biti osigurano  oko 5.500.000 KM, navela je Vlada.

Istaknuto je kako je ostvareni suficit preusmjeren u različne razvojno-socijalne programe jedinicama lokalne samouprave za komunalnu i cestovnu infrastrukturu; visokoškolskim i znanstvenim ustanovama; zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima; kulturnim i športskim institucijama; gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, a dio sredstava usmjeren je na izmirenje obveza za izvršne sudske presude.

''Među ključnim mjerama koje je Vlada provela s ciljem fiskalnoga konsolidiranja i smanjenja proračunskog duga, bilo je rješavanje problema izvršnih sudskih rješenja po tužbama proračunskih korisnika koje znatno opterećuju Proračun'', navedenoje i istaknuto kako je na ime izvršnih sudskih presuda u 2017. godini uplaćeno je 3.976.700 KM.

Financije

Jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti javnih financija, pozitivno se odrazilo i na poslovanje županijskih izvanproračunskih fondova: Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, Službe za zapošljavanje  HNŽ i Fonda za zaštitu okoliša. Izmjenama i dopunama financijskog plana za 2017, Zavod zdravstvenog osiguranja preusmjerio je dodatnih 9.000.000 KM bolničkim zdravstvenim ustanovama, a Vlada je iz Proračuna za 2017. godinu odobrila 1.031.000 KM u svrhu poboljšanja materijalnog statusa zdravstvenih ustanova na području Županije.

Tijekom 2017. godine okončane su i aktivnosti na izradi najznačajnijeg strateškog dokumenta - Strategije razvitka HNŽ za razdoblje 2017. - 2020. i Akcijskog plana za njezino implementiranje, kojom su kao ključni sektori ekonomskog i gospodarskog razvitka identificirani sektori malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i turizma utemeljenog na prirodnoj i multikulturalnoj raznolikosti Županije, a sve uz uvjet osiguranja visokih standarda zaštite okoliša.

Ministarstvo unutarnjih poslova

U vezi s radom Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o oružju i streljivu u HNŽ, koji je usvojila Skupština HNŽ i koji je usklađen s međunarodnim standardima odnosno direktivama Europske unije. U 2017. godini okončan je natječajni postupak za prijam u radni odnos 75 kadeta za čin „policajac“ i 5 kadeta za čin „mlađi inspektor“. Također, Vlada je u 2017. godini dala suglasnost za školovanje novih 88 kadeta za čin „policajac“ i 12 kadeta za čin „mlađi inspektor“ te njihov prijam u radni odnos nakon uspješno završenog školovanja u Sarajevu.

Također, primopredajom 31 novog policijskog vozila, u 2017. godini završena je nabava ukupno 100 vozila, koja su stavljena na raspolaganje organizacijskim jedinicama Uprave policije MUP-a. Završetkom Programa dodjele vozila vrijednih više od 4 milijuna KM znatno je unaprijeđen rad, a operativnost i mobilnost rada policije podignute su na višu razinu.

Ekonomska politika

Iz područja Ministarstva financija Vlada je, uz ostalo, usvojila Smjernice i ciljeve ekonomske politike za razdoblje 2018.-2020. godina koje sadrže: strateške ciljeve i prioritete županijske Vlade, osnovne pokazatelje ekonomske politike i preduvjeta društvenog i gospodarskog razvitka u BiH, osnovne makroekonomske pokazatelje u Županiji i pokazatelje fiskalne politike, procjenu prihoda HNŽ za razdoblje 2018.-2020. godina, kao i pregled obveza na temelju unutarnjeg i vanjskog duga te izdanih jamstava u HNŽ. Također, iznova je istaknuta opredijeljenost za prihvaćanje inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u F BiH, radi pravednije raspodjele javnih prihoda odnosno većeg sudjelovanja HNŽ u raspodjeli javnih prihoda.

Pravosuđe i zdravlje

Iz djelokruga rada Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave naglašena je posvećenost osiguranju materijalnih i kadrovskih preduvjeta za rad pravosudnih tijela na području HNŽ, posebice ponovnom početku rada Općinskog suda u Čitluku.

Vezano za rad Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, uz donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom, istaknuti su i brojni projekti iz područja socijalne skrbi, kao što su potpora radu javnim kuhinjama i podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći i za osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi ili u drugu obitelj, za koje troškove smještaja plaća Županija.

Znanost i novac sveučilištima

Iz područja Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Vlada je usvojila Prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih. Također, usvojena je Informacija o stanju u području obrazovanja u kojoj je posebno istaknuto kako je potrebno donošenje novih zakonskih propisa i podzakonskih akata, koji bi cjelovito i sustavno regulirali područje obrazovanja. Predložene su i mjere za poboljšanje stanja u obrazovanju usmjerene ka kvalitativnom poboljšanju i unaprjeđenju cjelovitog obrazovnog sustava.

Uz redovito mjesečno sufinanciranje Sveučilišta i Univerziteta u ukupnom iznosu od 7.870.000 KM, Izmjenama i dopunama Proračuna za 2017. godinu Vlada je osigurala i više od 1.000.000 KM za različne projekte za znanost i znanstvene institucije. Uz to, u 2017. god. Vlada je, s ciljem poboljšanja materijalnog statusa studenata, osigurala sredstva za 1650 stipendija i subvencija za smještaj u studenske domove.

Ceste

Iz djelokruga rada Ministarstva prometa i veza, Vlada je usvojila Plan i program Uprave za ceste za 2017. kojim je, s ciljem očuvanja putne infrastrukture i sigurnosti na cestama, dan prioritet redovnom ljetnom i zimskom održavanju regionalnih cesta. Također, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju metodologije za implementiranje projekata u 2017. i 2018. godini, kao i Odluku o odobravanju utroška razgraničenih prihoda iz 2016. godine u iznosu od 1.415.408,12 KM. Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-K za 2017. godinu Vlada je odobrila utrošak novčanih sredstava s pozicije „Transfer drugim razinama vlasti“ u iznosu od 2.200.000 KM, sukladno zahtjevima jedinica lokalne samouprave.

U svojstvu nositelja priprave izrade i nositelja izrade Prostornog plana HNŽ, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je provelo potrebne aktivnosti za uključenje javnosti u proces izrade Prijedloga Prostornog plana HNŽ, pa su na tom tragu u  općinama Stolac i Jablanica i Gradu Mostaru održane javne rasprave o Nacrtu Plana, sa stručnim obrazloženjem nositelja priprave i izrade Plana.

Poticaj privatnicima

Iz resora Ministarstva gospodarstva Vlada je donijela Odluku o usvajanju Godišnjeg plana provedbe Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016.–2020. godine i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ-K za razdoblje 2012.–2020. godina. S ciljem razvitka poduzetništva i obrta, Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-K za 2017. godinu, Vlada je na poziciji „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima“ osigurala 950.000 KM. Sredstva su dodijeljena prema utvrđenim kriterijima, a u svrhu razvitka poslovne infrastrukture, tehnološkoga stanja i potpore starim i tradicionalnim djelatnostima i obrtima.

Buka u županiji i zaštita prirode

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je razmotrila i usvojila Nacrt Zakona o zaštiti od buke i uputila ga u skupštinsku proceduru. Riječ je o Zakonu kojim se to područje prvi put uređuje na razini Županije, kao i dopuštene razine buke, mjere zaštite od buke, način mjerenja buke, granične razine buke usklađene s namjenom prostora i vremena u tijeku dana, tako da ne ugrožavaju život i rad ljudi, a posebice njihovo zdravlje. Također je utvrđen i Prijedlog Zakona o zaštiti prirode, kojeg je Skupština usvojila na sjednici održanoj 22.12.2017. godine. Uz to je utvrđen i Prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojeg je Skupština usvojila na sjednici održanoj 22.12.2017. godine.

Vlada je na prijedlog Ministarstva usvojila i Prijedlog Plana upravljanja za Park prirode Hutovo blato za razdoblje od deset godina kojim se stvaraju preduvjeti ne samo za zaustavljanje ekološkoga i biološkoga degradiranja i očuvanja ovog visokovrijednog prostora, nego i otvara put održivom gospodarskom razvitku i samoodrživosti javnog poduzeća koje upravlja tim zaštićenim prostorom.

Prvi put dodijeljeni poticaji u poljoprivredi

Vlada je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prvi put dodijelila županijske poticaje u poljoprivredi u iznosu od 900.000 KM. Također su dodijeljena namjenska sredstva vodnih naknada u ukupnom iznosu od 6.452.502,82 KM za sufinanciranje izgradnje i održavanja vodnih objekata.

Uz brojne aktivnosti Ministarstva za pitanja branitelja, istaknut je Program sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja u ukupnom iznosu 375.000 KM i utvrđena  lista zahtjeva za odobrena sredstva za sufinanciranje za 16 poslodavaca za zapošljavanje 36 osoba, navela je Vlada HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close