Sve ok

Što je prijetnja u BiH?

Predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Srpske Vukota Govedarica rekao je novinarima da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća…
Vijesti / Politika | 05. 12. 2023. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnosna situacija u BiH je na zadovoljavajućem nivou, zaključeno je danas na zajedničkom sastanku parlamentarnih radnih tijela iz oblasti sigurnosti.

Izjava Heleza

Sastanku, čiji je domaćin bio Odbor za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske, prisustvovali su predstavnici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Parlamentarne skupštine BiH, kao i povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine Srpske Vukota Govedarica rekao je novinarima da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća, uvažavajući činjenicu da iz ugla građana ona možda i nije takva zbog paušalnih izjava ministra obrane Zukana Heleza o postojanju navodnih vojnih kampova u Srpskoj.

"Na ovaj vid percepcije, između ostalog, utiče izjava Heleza da u Republici Srpskoj postoje vojni kampovi u kojima se vrše obuke za tko zna čije potrebe", rekao je Govedarica.

Naveo je kako OSA nema takvih informacija, a oglasio se i EUFOR, te dodao da su Helezove izjave paušalne i utječu na društveno-politički ambijent u BiH, mogu potaknuti nacionalnu mržnju i izazovu nemir kod građana.

"Helezova izjava ima karakter dezinformacije. Pitam se može li ostati na poziciji na kojoj se trenutno nalazi?", rekao je Govedarica.

Kao u Europi

Naveo je kako su osnovne sigurnosne prijetnje u BiH "organizirani kriminal i korupcija", dok su ostale cyber kriminal, migracijska kriza i potencijalne forme terorizma.

Govedarica je rekao kako će na sljedeći zajednički sastanak parlamentarnih tijela biti pozvani ministri sa svih razina vlasti i direktori sigurnosnih agencija kako bi se sagledale sigurnosne prijetnje u BiH.

Dragan Mioković, predsjedavajući Komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost, povodom današnjeg zajedničkog sastanka resornih parlamentarnih tijela je kazao da razgovor i eventualni dogovor nemaju alternativu iako je i danas bilo disonantnih mišljenja o pojedinim pitanjima.

Po Miokovićevim riječima, otvoren je niz tema uvijek interesantnih medijima i cjelokupnoj javnosti te odaslana poruka građanima Bosne i Hercegovine o važnosti dijaloga i štetnosti predrasuda.

Na jedno od novinarskih pitanja, Mioković je odgovorio da opasnost od terorizma nije 'ni za dlaku manja ni za dlaku veća' u Bosni i Hercegovini nego u zemljama regije, odnosno u Europi.

''Sigurnosno stanje u BiH je stabilno, pod kontrolom i u segmentu opasnosti od terorizma'', zaključio je.

Podsjetimo, ministar obrane BiH, nedavno je iznio tvrdnje kako se na prostoru BiH nalaze kampovi povezani s Rusijom te je u svojstvu svjedoka dao izjave o svojim tvrdnjama. Helez navodi i kako ima fotografije kampova a nakon njegovih istupa zatražena je i njegova smjena.

Helez je potom zatražio informaciju postoje li u BiH i kampovi povezani s ismalističkim radikalima.

Kopirati
Drag cursor here to close