Ostavljeno pismo

Što je Obama napisao Trumpu?

Vijesti / Politika | 04. 09. 2017. u 05:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po davnoj i dobroj tradiciji, američki predsjednik na odlasku ostavlja svom nasljedniku pismo koje ovaj zatječe po dolasku u Ovalni ured.

Kako prenosi HIna, glavna preporuka Baracka Obame Donaldu Trumpu u pismu objavljenom sedam mjeseci nakon odlaska bivšeg predsjednika glasi: U okrutnim političkim borbama i grubim bitkama za vlast, nikada ne gubiti iz vida važnost demokratskih ustanova.

To pismo s gotovo 300 riječi koje je 44. američki predsjednik uputio 45., poprima posebnu važnost nakon rasističkog nasilja u Charlottesvilleu i tjedana koji su za Donalda Trumpa bili kaotični i u kojima ga je i njegov vlastiti tabor kritizirao zbog nedovoljne jasnoće i nedoraslosti visokoj službi.

Pismo kojega je CNN dobio presliku, počinje riječima "Dragi gospodine predsjedniče" i čestitkom uoči početka predsjedničkog mandata koji Obama naziva "velikom pustolovinom".

"Milijuni ljudi su u vas položili svoju nadu i svi se, ne samo političke stranke, nadamo većem napretku i sigurnosti za vašeg mandata".

Istaknuvši da je riječ o jedinstvenoj službi za koju nema "jednostavnog recepta", Obama ipak daje svom nasljedniku nekoliko fino sročenih preporuka. Naglašavajući važnost "američkog vodstva" u svijetu, kaže da Sjedinjene Države "moraju svojim djelovanjem i primjerom podupirati međunarodni poredak uspostavljen nakon hladnog rata, o kojemu ovise naš napredak i naša sigurnost".

No podulje se zadržava i na osobitoj ulozi predsjednika koja ide onkraj dnevnih političkih zbivanja.

"Mi tek privremeno obnašamo tu dužnost", napisao je. "To znači da smo samo čuvari demokratskih institucija i običaja kao što su vladavina prava, dioba vlasti i zaštita građanskih prava za koje su se borili naši predci".

"Bez obzira na dnevne političke napetosti, instrumente naše demokracije moramo ostaviti barem u onakvom stanju u kakvom smo ih zatekli", upozorio je.

Najposlije, zadnja preporuka je bila u nešto prisnijem tonu: "U brzom smjenjivanju događaja i pod teretom odgovornosti, pronađite vremena za obitelj i za prijatelje. Oni će vam pomoći da prevladate teške trenutke koji su neminovni". "Sretno!", poručuje na kraju, dodajući da je spreman pomoći "na svaki način".

Donald Trump, koji je javno rekao da ga je pismo dirnulo, nije se sastao s Obamom otkako je preuzeo dužnost.

Kopirati
Drag cursor here to close