Glas iz HBŽ

Što Hrvati žele u Srpskoj, Srbi moraju imati u Federaciji

Odnos lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika mogao bi dovesti do poboljšanja statusa Srba u većem bh. entitetu, smatra i Marčeta.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2017. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Hercegbosanske županije Mile Marčeta (član SNSD-a) sramotnim smatra odnos kompletne političke garniture na državnoj i entitetskoj razini prema Srbima u Federaciji BiH.

Kako je rekao za Oslobođenje, ta garnitura ne čini ništa kako bi ovaj narod postao konstitutivan u županijama u kojima to danas nije. Kazao je i da se osobno pribojava za nestanak Srba u ovom dijelu naše zemlje kroz sljedeća desetljeća, jer je sadašnje stanje prema njegovom mišljenju neizdrživo, a odnos ključnih ljudi iz Federacije nekorektan. Kao jedan od najvećih problema Srba u većem bh. entitetu, istakao je trenutnu strukturu u Domu naroda entitetskog Parlamenta.

''Jedan od najvećih problema je taj što je Dom naroda FBiH danas sastavljen od političkih stranaka, a ne od naroda. Županija u koju se vratilo najviše Srba danas delegira jednog, dok županije u kojima povratka gotovo da i nema daju po dva ili tri zastupnika, što je velika nepravda. Zbog toga nismo u mogućnosti posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom, što istovremeno druga dva naroda u RS-u kroz Vijeće naroda mogu'', kaže Marčeta.

Odnos lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika mogao bi dovesti do poboljšanja statusa Srba u većem bh. entitetu, smatra i Marčeta.

''Kamo sreće da gospoda Dodik, Izetbegović i Čović razmišljaju o narodu. Njihov odnos je jedno, a ono što narod treba nešto sasvim drugo. Ukoliko se iz njihovog prijateljstva izrodi nešto dobro za Srbe u FBiH, mi ćemo to pozdraviti, a ako ne, ja osobno neću kritizirati. Nema potrebe zamjerati se bilo kome, s obzirom na to da smo i ovako dovoljno ugroženi. Oni neka rade svoj posao, a ja ću na sve njih apelovati da dalje rade za narod'', rekao je za Oslobođenje Marčeta.

Položaj Hrvata u Republici Srpskoj smatra boljim od položaja Srba u županijama gdje dominira HDZBiH. Napominje da su prognanim Hrvatima dosad pomagali Republika Hrvatska, Katolička crkva i Caritas, zahvaljujući čemu su mnogi koji su raseljeni sagradili ili kupili kuće i stanove na području FBiH ili u Hrvatskoj, dok su istovremeno njihovi prijeratni domovi u RS-u danas obnovljeni.

Izaslanik Kluba hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a Mijo Perkunić, inače član HDZ-a1990, smatra kako se problem konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju zemlje mora što prije riješiti. Napominje da ni zakoni koji su na snazi u manjem bh. entitetu ne jamče potpunu konstitutivnost Bošnjacima, Hrvatima i Ostalima.

''To je stara priča, ovdje dugo ne postoji dupliranje funkcija, točnije nema obveze da se biraju na ključne pozicije i predstavnici druga dva konstitutivna naroda, dok su povratnicima iz ruku izbijeni neki od mehanizama kojima su mogli upravljati svojim prostorom i bolje živjeti. Danas u RS-u nema ni mjesnih zajednica, zemljištem upravljaju općine, čime se povratnicima ruše temelji daljeg opstanka i razvoja na ovom prostoru'', tvrdi Perkunić, stanovnik Pelagićeva.

Sve što kao Hrvat za sebe i svoj narod očekuje u Republici Srpskoj, kaže da moraju imati i Srbi u Federaciji BiH. Za to se, napominje, svojim političkim djelovanjem dosad istinski zalagao.

''Prije svega, ja sam Hrvat koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao istinski svoju zemlju. Ustav nam jamči konstitutivnost na cijelom prostoru zemlje, dok se to u praksi baš i ne realizira. Nepojmljivo mi je da u Pelagićevu nema dvojezičnosti, ali mi je isto to nepojmljivo i u Orašju'', rekao je Perkunić Oslobođenju, koji krivcima za trenutno stanje na cijelom prostoru BiH smatra ključne ljude u vlasti.

''Oni koji odlučuju o našim sudbinama moraju početi raditi u interesu BiH, a ne kao dosad - za osobne interese. Pozivao sam ranije gospodina Plenkovića i Grabar-Kitarović, s obzirom na to da je Hrvatska supotpisnik Daytona, da reagiraju na način da se Hrvati u BiH ne privatiziraju od gospodina Čovića. On je nedavno govorio o preseljenju Hrvata s prostora koji nije obranio HVO, čime je prizvao nestanak našeg naroda u BiH. Ovim putem ja pozivam njega neka iseli, bolje jedan, nego 200 tisuća Hrvata. Odnos gospode Dodika i Čovića nije u interesu Hrvata niti u interesu BiH'', naveo je Perkunić.

Kopirati
Drag cursor here to close