Genocid

Stevandić: Test za Sarajevo

"Bošnjački zastupnici pred sobom imaju priliku da se odrede jesu li za krizu ili stabilizaciju", istaknuo je Stevandić.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevanić izjavio je za Politiku kako će test za buduće odnose u BiH biti stav bošnjačkih zastupnika u vezi s prijedlogom iz Republike Srpske da se u parlamentu BiH usvoji zakon koji će sankcionirati zloupotrebu pojma genocid.

Naglasio je kako je Republika Srpska svojim prijedlogom pokazala da jednako tretira sve narode i da je stavila na provjeru dilemu da li u Sarajevu zaista misle ono što javno govore.

"Oni tvrde da su za ravnopravnost, da nemaju namjeru da vrijeđaju i targetiraju narode. Sad smo to stavili na papir, čijim bi usvajanjem svi bili na dobitku, pa imaju priliku da pokažu jesu li zainteresirani da se u budućnosti svi ponašamo korektno ili je sve samo marketing i licemjerje bez osnove i želje da se stanje napokon smiri, a smjer okrene ka istinskim životnim problemima", rekao je za Politiku Stevandić.

Naveo je kako su reakcije u Sarajevu različite, ali da je primarno to kako bošnjački političari tumače percepciju vlastite javnosti, koja je navikla da sve što se događa iz Republike Srpske bude odbačeno.

"Zato je to veći test za Sarajevo, jer smo mi testove u vezi s ravnopravnošću davno položili. Ako ne polože test, pokazat će da žele BiH kojom jedan narod treba dominirati i da to namjeravaju da sprovedu u budućnosti, etiketirajući cijeli narod", rekao je on.

Prema njegovim riječima, kriza će zato biti sve teža i dublja.

"Bošnjački zastupnici pred sobom imaju priliku da se odrede jesu li za krizu ili stabilizaciju", istaknuo je Stevandić.

Naime, Klub zastupnika SNSD i Srpski klub u Zastupničkom domu predali su 4. veljače u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

U tekstu Prijedloga zakona, između ostalog, navedeno je da se njime uređuje "zabrana zloupotrebe pojma genocida" na način da se ona propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za takvo djelo. Predviđene su i kazne od šest mjeseci do pet godina za građane, a od najmanje tri godine za izabrana ili imenovane osobe ili službenike, prenijela je Srna.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close