Ispeci pa reci

Stevandić: Činjenica je da mi ne možemo uvijek biti mudri

Stevandić je dao zanimljiv odgovor na pitanje zašto nije bilo mudrosti kada su usvajane izmjene Krivičnog zakona i kriminalizirana kleveta?
Vijesti / Politika | 10. 06. 2024. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska nije podlegla pritiscima jer je iz procedure povučen Zakon o NVO, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u intervjuu za Nezavisne novine.

''Imao sam puno primjedbi od EU, europskih zemalja i taj zakon je izazvao veliku pažnju. S tim povlačenjem je Republika Srpska pokazala svoju mudrost, kao što smo pokazali mudrost s Izbornim zakonom da se ne podijeli Republika Srpska'', rekao je Stevandić.

Mudrost i moć Amerike

No, zanimljiv je njegov odgovor na pitanje zašto nije bilo mudrosti kada su usvajane izmjene Krivičnog zakona i kriminalizirana kleveta?

''Činjenica je da mi ne možemo uvijek biti mudri'', rekao je Stevandić.

Između ostalog, rekao je ''da Zapad i dalje jeste moćan, posebno na Balkanu i Bosni i Hercegovini, ali da ta moć više neće upravljati našim životima i našom politikom''.

''Nitko pametan ne treba računati da će Zapad ili Amerika izgubiti moć. Ta moć je i dalje velika, i dalje najveća na Balkanu i u BiH, ali ta moć više ne upravlja našim životima i našom politikom'', rekao je.

Na pitanje da, ako imaju najveću moć, koja će još trajati, koliko je onda pametno suprotstavljati se njima, Stevandić je rekao kako ''Republika Srpska nije imala nikakav način da se ne suprotstavlja''.

Nesreća izbornog zakona

''I mi smo bili ljudi koji su bili osuđeni da im se otme imovina, da postanu apatridi u vlastitoj državi i da se politički procesi izmjeste iz Banja Luke u Sarajevo, i da mi ni o čemu ne odlučujemo. Prema tome, to nije bilo pitanje kalkulacije ili manevarskog prostora. Ovo je bilo pitanje ili-ili. Jesu moćni, jesu veliki, ali nisu vlasnici naših života i nisu vlasnici Republike Srpske'', rekao je.

Kaže kako oni odlučuju, ''samo toliko koliko im mi dopustimo''.

''Izborni zakon je naša nesreća u smislu procedura, ali ako nismo sproveli sad izbore, provest ćemo za dvije godine ili za četiri, mi od toga nećemo odustati, a neće izborni zakon odlučiti pobjednike nego narod'', rekao je.

Dodao je kako će imati kontrolu brojanja.

''Izborni proces ne da nije transparentan, nego je već potpuno propao. Vidite da se SIP ni u čemu ne snalazi i izbore odlučuju građani, a zna se točno koga građani vole i koga ne vole'', rekao je.

Branjenje Dodika

Dodao je da je Republika Srpska ''pokazala pragmatičnost i mudrost''.

''Pokušali su da nas navuku da mi provodimo po našem izbornom zakonu za dva mjeseca, a da ne izađemo na ove izbore koje je raspisao SIP i da imamo neku vrstu dualizma izbora'', rekao je Stevandić.

Govoreći o političkim odnosima i kretanjima u SNSD-u optužio je stranačke kolege.

''Dok ja branim Dodika, neki niži funkcioneri pokušavaju da daleko od 'linije fronta' čeprkaju po našim kućama i bazi. To je problematično'', rekao je, između ostalog, Stevandić u intervjuu Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close