Prva sjednica

Statut Mostara ''visi'' nad sjednicom

Stranke koje su zamoljene da svoje predizborne vizije predstave čitateljima portala Bljesak.info suglasne su da Statut treba mijenjati, ali nisu svi uvjereni da će to ići tako glatko…
Vijesti / Politika | 04. 02. 2021. u 12:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranke potpisnice ovog Sporazuma se obvezuju da će prijedlog Statuta Grada Mostara iz točke 1. ovog Sporazuma usvojiti, u skladu sa zakonskim procedurama, na prvoj sjednici Gradskog vijeća'', navodi se u sporazumu koje su pod (budnim) okom međunarodne zajednice u lipnju prošle godine potpisali čelnici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Tako bi se izmjene statuta Grada Mostara mogle naći na dnevnom redu prve sjednice novoizabranog Gradskog vijeća iako se to ne nalazi u službenom prijedlogu tema o kojima će raspravljati mostarski vijećnici.

Pravne nedoumice

Slaven Zeljko, čelnik mostarskog ogranka HDZ-a BiH, čiji će vijećnik kao najstariji predsjedavati prvom sjednicom, kaže kako se iz poslovnika o radu može iščitati što je sve obvezna točka na konstituirajućoj sjednici. Dnevni red je, navodi Zeljko, sastavljen u pravcu kako je bio i 2004. i 2008. godine.

''Što se tiče samog Statuta, on kao obveza iz mostarskog sporazuma će definitivno biti obrađen. Sad hoće li biti naknadno uvršten (u dnevni red, op.a.) ili ne, to ne mogu reći. Postoje pravne nedoumice je li to sastavni dio konstituirajuće sjednice. Što se nas tiče mi ćemo ustrajati da se ispoštuje mostarski sporazum u cijelosti. Kojom dinamikom će se to dogoditi, ostaje da se vidi'', rekao je za Bljesak.info Zeljko.

Slaven Bevanda, vijećnik Hrvatske republikanske stranke kaže kako Statut ne bi trebao biti na dnevnom redu prve sjednice budući da trebao bi proći povjerenstvo za Statut koje daje mišljenje o njemu.

Nema povjerenstva

''Poslovnikom su predviđena tijela i jedno od tih povjerenstava je povjerenstvo za Statut koje daje mišljenje na prijedlog za izmjene i dopune statuta. Statut je, recimo to tako, Ustav grada, glavni akt grada prema kojem se usklađuju svi ostali akti'', kaže Bevanda za Bljesak.

Napomenuo je kako, da bi netko mijenjao dnevni red, prijedlog treba prihvatiti dvije trećine vijećnika.

Na sastanku budućih vijećnika početkom tjedna iz SDP-a je poručeno kako će tražiti da će tražiti da se na prvoj sjednici u statut uvrste i Ostali kako bi mogli biti na pozicijama čelništva Vijeća. To iz SDA nisu smatrali točkom koja bi se trebala naći na sjednici u petak.

Promjene i kozmetika

Pred izbore, u kampanji koja je zbog pandemije bila bez skupova, a poruke su se slale kroz medije i društvene mreže, sve su stranke naglasile potrebu mijenjanja Satuta.

Stranke koje su zamoljene da svoje predizborne vizije predstave čitateljima portala Bljesak.info suglasne su da Statut treba mijenjati, ali nisu svi uvjereni da će to ići tako glatko kako se predstavlja u javnosti. Stoga bi i prva sjednica Vijeća, mogla odmah zapeti na početku.

HDZ BiH naveo je kako će ''inzistirati na prijedlogu potpunog novog statuta, a ne kozmetičkim promjenama postojećeg''.

''Statut mora biti realan odraz Grada Mostara, a ne nečijih osobnih želja ili političkih ambicija'', naveli su pred izbore iz HDZ-a BiH.

Hrvatska republikanska stranka navela je kako ''prijedlog izmjena Statuta dogovoren između HDZ-a i SDA, ne doprinosi poboljšanju funkcioniranja Grada, nego otvara prostor daljnjoj korupciji i nepotizmu''.

Protiv prijedloga

''Novi Statut Grada Mostara mora i treba sadržavati odredbe koje će osigurati potpunu ravnopravnost naroda i građana, kako to priliči svakoj multinacionalnoj sredini u Europi'', navodi HRS.

SDA u ime Koalicije za Mostar 2020 rekla je kako ''duboko vjeruju'' da će doći do izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara ''onako kako je precizirano Sporazumom koji je predsjednik Gradske organizacije, jedne od članica Koalicije potpisao s predsjednikom Gradske organizacije HDZ Mostar u lipnju ove godine, uz potpise predstavnika međunarodne zajednice kao garanta provođenja Sporazuma''.

No, Naša stranka rekla je pred izbore kako će glasovati protiv prijedloga Statuta kojeg predlažu SDA i HDZ BiH.

''Umjesto njihovog Statuta, ponudit ćemo naš prijedlog koji će prije svega počivati i polaziti od ideje jedinstvenog i cjelovitog Mostara bez jačanja nadležnosti i ovlasti gradskih područja'', rečeno je tada iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close