O sankcijama

State Department: Drski pokušaj podrivanja državnih institucija

U službenoj izjavi State Departmenta podsjećaju da je visoki predstavnik Schmidt – vrhovni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma – javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH.
Vijesti / Politika | 31. 07. 2023. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su Sjedinjene Države sankcionirale četiri dužnosnika iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u donošenju zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojim se podriva Ustav BiH, ujedno i Aneks Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako se navodi u službenom priopćenju, predložen od strane Milorada Dodika, koji je je pod sankcijama SAD, i predsjednik Republike Srpske, entiteta u BiH, ''ovaj novi propis predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integriranje zemlje u euroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH.''

U službenoj izjavi State Departmenta podsjećaju da je visoki predstavnik Schmidt – vrhovni autoritet za tumačenje Daytonskog mirovnog sporazuma – javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava te nasrtaj na ustavni poredak BiH. Uprkos nastojanja visokog predstavnika da se zakon poništi, Dodik je 7. srpnja 2023. godine potpisao Ukaz o stupanju zakona na snagu.

Današnja objava o sankcioniranju nastavak je ranijih sankcija i zabrane izdavanja viza za ulazak u SAD koje smo nametnuli radi promocije odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalne demokratske vlasti u regiji Zapadnog Balkana.

''Nastavit ćemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta'', navedeno je.

Ministarstvo finansija SAD je na listu sankcioniranih osoba uvrstilo predsjedatelja NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili suučesništvo ili zbog izravnog ili neizravnog sudjelovanja u kršenju ili postupku kojim je opstruirana ili ugrožena provedba bilo kojeg regionalnog sporazuma u oblasti sigurnosti, mira, suradnje ili sporazuma o međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizama odgovornosti koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući Daytonski mirovni sporazum.

Kopirati
Drag cursor here to close